Glazen Koets

De Glazen Koets werd in 1826 voor Koning Willem I gebouwd door P. Simons uit Brussel. De koets heeft een eenvoudig gevormde donkerblauwe kast, die is afgezet met een brede vergulde lijst van laurierbladeren en eikenbladeren.

Beeld: ©RVD / Wiebe Kiestra
De Glazen Koets.

Uiterlijk

Het rijtuig heeft zeven ramen met geslepen glas. De naam van de koets komt van het glas dat de ornamentenrand beschermt. Het interieur is bekleed met purper fluweel, de zitkussens zijn bekleed met een verende laag. De hemel is gemaakt van witte zijde.

Gebruik bij speciale gelegenheden

De Glazen Koets wordt alleen bij speciale gelegenheden gebruikt. Zo was het rijtuig onder meer te zien bij het huwelijk van Prinses Juliana en Prins Bernhard en het huwelijk van Prinses Beatrix en Prins Claus. De koets staat in het Koninklijk Staldepartement.

Gedurende de restauratie van de Gouden Koets, die in 2016 startte en enkele jaren in beslag neemt, wordt de Glazen Koets op Prinsjesdag gebruikt voor de rijtoer van de Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima naar het Binnenhof.

Restauratie

De Glazen Koets is in 2015 gerestaureerd. De restauratie van het rijtuig heeft, na twee jaar historisch vooronderzoek, vijf jaar geduurd.

""
Beeld: Femke ten Hoopen fotografie
Restauratie van de Glazen Koets.