Koets- en Rijstal

De Afdeling Koets- en Rijstal van het Koninklijk Staldepartement bevat ongeveer dertig paarden en ruim zeventig rijtuigen. De paarden en rijtuigen worden gebruikt voor ceremoniële gebeurtenissen en vrijetijdsbesteding.

Het grootste deel van de Koninklijke rijtuigen staat opgesteld in Paleis Het Loo Nationaal Museum in Apeldoorn. Maar het Koninklijke Staldepartement in Den Haag herbergt ook een deel van de bijzondere collectie. Het onderhoud van de rijtuigen gebeurt grotendeels in eigen beheer. Hiervoor beschikt het Staldepartement over speciaal opgeleide vakmensen, zoals een zadelmaker, een rijtuigenschilder en een beheerder van de galatuigen.

Galatuigenkamer

In het Koninklijk Staldepartement bevindt zich onder meer de galatuigenkamer. De galatuigen die daar hangen worden gebruikt bij gelegenheden met een ceremonieel karakter, zoals Prinsjesdag, staatsbezoeken, Koninklijke huwelijken en uitvaarten. Voor het dagelijkse werk worden de paarden getuigd met de zogenaamde diensttuigen.

De collectie galatuigen bestaat uit:

  • een achtspan groot galatuig;
  • tweemaal een zesspan en eenmaal een vierspan galatuig;
  • tweemaal een zesspan half galatuig;
  • een achtspan galatuig.

Rijpaarden

De paarden zijn verdeeld in rij- en koetspaarden. In de rijstal staan doorgaans acht rijpaarden, die onder andere worden bereden door leden van het Koninklijk Huis en adjudanten van de Koning. De meeste rijpaarden behoren tot het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland en hebben verschillende kleuren. De chef van de rijstal is de rijknechtmajoor. Met Prinsjesdag rijdt de rijknechtmajoor voorop in de stoet.

Koetspaarden

In de koetsstal staan ongeveer 24 koetspaarden, die volgens traditie allemaal zwart zijn. Er zijn twee soorten koetspaarden: Friese paarden van het Fries Paardenstamboek en Gelderse en Groninger koetspaarden van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Beide soorten wisselen elkaar om het jaar af voor de rit met de Gouden Koets op Prinsjesdag.

Goeden Koets op Binnenhof tijdens Prinsjesdag 2013
Den Haag, 17 september 2013: de Gouden Koets vertrekt van het Binnenhof naar Paleis Noordeinde.