Wat kost de restauratie van de Gouden Koets?

In 2015 is na Prinsjesdag begonnen met het vooronderzoek voor de restauratie van de Gouden Koets, die een aantal jaar zal duren. De restauratie zal zich richten op vier onderdelen van de koets: het onderstel, de kast, de stoffering en de bok. Het gaat onder andere om intensieve restauratiewerkzaamheden aan het houtsnijwerk en de wielen. Daarnaast worden de draagriemen aan de kast en de koorden en de kwasten op de bok vervangen en worden de textiele materialen onder handen genomen.

Experts zijn bezig met het afronden van de onderzoeken naar de toestand van de verschillende onderdelen. Op basis daarvan en op basis van de inbreng van een ingestelde Raad van Advies, wordt besloten over het vervolg van de restauratie. Daarna volgt een proces van gedetailleerde offertes en het verstrekken van restauratieopdrachten. Het is daarom te vroeg voor een precieze indicatie van de kosten, al bieden de kosten van de restauratie van de Glazen Koets wel enig houvast. Net als bij de Glazen Koets worden de kosten van de restauratie van de Gouden Koets opgevangen binnen Begroting I de Koning: er worden geen extra kosten neergelegd bij de belastingbetaler.

De renovatie van de Glazen Koets heeft 1,2 miljoen euro gekost, deze kosten zijn opgevangen binnen Begroting I de Koning en zijn niet extra ten laste van de belastingbetaler gekomen.