30 september Lancering van Manifest Hoofdzaken

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

In Nederland heeft een op de vier mensen een hersen- en/of psychische aandoening. Het gaat om psychische stoornissen, niet aangeboren hersenletsel, chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, slaapstoornissen en hersenaandoeningen als een geestelijke handicap.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hersenstichting - Arie Kievit
Koningin Máxima in gesprek bij de lancering van het Manifest Hoofdzaken

De aandoeningen hebben grote impact op het dagelijks leven en ook op dat van de mensen in de naaste omgeving. De behandelmogelijkhedenzijn beperkt. Dit komt mede door gebrek aan medische onderbouwing.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hersenstichting - Arie Kievit
Koningin Máxima tijdens een van de tafelgesprekken.

De Hersenstichting, MIND en ZonMw willen dit doorbreken. Vandaag bieden zij Koningin Máxima het Manifest Hoofdzaken aan. De organisaties willen een nationaal kennis- en innovatieprogramma voor hersen- en/of psychische gezondheid. Hiervoor moeten disciplines als psychiatrie, psychologie en neurologie meer met elkaar gaan samenwerken en kennis delen. Ook worden patiënten en hun naasten meer betrokken bij onderzoek. Het doel is om in de toekomst betere zorg te kunnen geven en de kennis over hersenaandoeningen te vergroten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hersenstichting - Arie Kievit
Koningin Máxima krijgt het Manifest Hoofdzaken aangeboden.

Na de overhandiging van het manifest praat Koningin Máxima met patiënten, hoogleraren, psychiaters, en wetenschappers over hun ervaringen met de zorg en behandelmethoden. Tot slot bezoekt zij de Innovatiemarkt waar wetenschappers laten zien hoe zij nu al met elkaar samenwerken en waar dit nog beter kan.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Hersenstichting - Arie Kievit
Koningin Máxima ontvangt het Manifest Hoofdzaken.