Koninginnedag in Katwijk en Leiden

Hare Majesteit de Koningin heeft op zaterdag 29 april 2000 Koninginnedag meegevierd in twee plaatsen in de provincie Zuid-Holland. Zij bezocht achtereenvolgens de gemeenten Katwijk en Leiden.

Andere leden van het Koninklijk Huis, onder wie Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en mr. Pieter van Vollenhoven, hebben haar hierbij vergezeld.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus der Nederlanden kon tot zijn grote spijt niet aanwezig zijn. Zijn gezondheid laat het de Prins voorlopig niet toe aan dergelijke langer durende bijeenkomsten en evenementen deel te nemen.

Het Koninklijk gezelschap verlaat het podium en begeeft zich naar de Boulevard waar de rondwandeling begint. De rondwandeling omvat een zestal thema's zijnde de thema's Visserij, Oranjezee, Kinderspelen, Ontmoeting Ouderen en Gehandicapten, IJspret en

Tuinbouw.

Visserij
Onder een Ereboog/Tonnenpoort door loopt het gezelschap de zeereep in. Vanaf het zeebalkon aan de zeereep heeft de Koningin zicht op 500 kinderen die een portret van haar formeren van 10 x 12 meter. Dit wordt voorafgegaan door Oranjegolven van stof en begeleidt door het muziekstuk "De Zee" van Trijntje Oosterhuis.

Vanaf het zeebalkon zijn ook vaartuigen van de KNRM, de Katwijke Reddings Brigade, de kustzeilvereniging "Skuytevaart", vissersschepen en surfers te zien.

Haringschoonmaakwedstrijd
Op de Boulevard vindt een wedstrijd haring schoonmaken plaats. Wie maakt de meeste haringen het best schoon in een bepaald tijdsbestek. Tevens is er een presentatie van een zogenaamde "visvariatafel". Hierop is een grote variëteit aan zeevis uitgestald.

Muziek en spel
In het eerste gedeelte van de Princestraat vindt de traditionele Kinderrommelmarkt plaats. In het tweede gedeelte van de Princestraat vindt een zeskamp plaats voor 12 - 16 jarigen. Onderdelen van deze zeskamp zijn onder andere: bomschuittrekken, water naar de zee dragen en een steprace.

Andreasplein
Het gezelschap vervolgt de route naar het Andreasplein. Vanaf een aldaar opgestelde tribune zingt het uit 1168 personen bestaande Oranjekoor. Dit koor is samengesteld uit koorleden, jong en oud, van diverse Katwijkse koren.

<
<
Andreashofje
In dit hofje is plaats voor bejaarden en lichamelijk gehandicapten die vanaf deze lokatie het gezelschap kunnen toezwaaien. Centraal op het hofje wordt door een aantal kunstschilders van Pictura en de Zomerakademie Katwijk, aan één kunstobject gewerkt.

IJspret
Op de Boulevard biedt de meer dan 100-jarige IJsclub "Voorwaarts" de mogelijkheid om op de schaats te gaan. Op een ijsbaan van 18 x 12 meter worden diverse spelletjes gespeeld zoals: priksleën, hockey en curling. De ijsbaan is opgevrolijkt met ijssculpturen.

Spuitvoetbalwedstrijd
Ter hoogte van restaurant De Zwaan vindt op het parkeerterrein de in Katwijk traditionele spuitvoetbalwedstrijd plaats.

Vuurbaakplein
Op het Vuurbaakplein wordt afscheid genomen van de Koninklijke Familie. Voor deze gelegenheid is de Vuurbaak ingepakt met een speciale krimpfolie en beschilderd met graffiti, onder de naam NEDERland. Met het hijsen van de zeilen waarop een kunstwerk is geschilderd wordt symbolisch afscheid genomen van Katwijk. Kinderen van de basisscholen zullen de Koninklijke Familie uitzwaaien. De Harmonie Katwijk verzorgt de muzikale omlijsting.

Vertrek Koninklijk Gezelschap per bus naar Leiden.

Leiden

De Koninklijke Familie arriveert om 11.30 uur op het Arsenaalplein aan de Witte Singel. De band "Kunst en Genoegen" speelt vrolijke muziek. Verwelkoming door de Burgemeester met echtgenote. Het gezelschap begeeft zich hier op de rondvaartboot. Vanaf de aanvang van de vaartocht wordt de boot met het Koninklijk gezelschap op de Witte Singel begeleid door een ere-escorte van 3 x 2 roeiboten met geselecteerde roeiers van Die Leythe, Njord en Asopos-De Vliet.

De vaartocht gaat via de Witte Singel en De Vliet naar het Rapenburg. Op de Witte Singel een swingend optreden van het Eurokoor op het talud van de Hortus Botanicus en dixieland-muziek in de tuin van de Sterrenwacht. Op de Vlietbrug, bij binnenkomst in de oude stad staan vier trompetblazers die de aankomst van het Koninklijk gezelschap in de oude stad aankondigen. Voorbij de Molensteegbrug (bakboordzijde) speelt muziekvereniging De Burcht. Als de boot het Rapenburg opdraait, drumt daar de Sjansi-Bina groep o.l.v. de heer John May.

Het gezelschap ontscheept zich aan de oostkant van het Rapenburg, tussen Kloksteeg en Houtstraat. Aan de overkant zingt een groot kinderkoor (500 kinderen).

Aan Hare Majesteit de Koningin, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet, Hare Hoogheid Prinses Marilène en Mevrouw Annette Sekrève worden bloemen aangeboden.

Gouden Petje
Wandeling over het Rapenburg, door de Kloksteeg naar het Pieterskerkplein. Op het stukje Rapenburg is de Rommelmarkt voor kinderen, met daar tussendoor deelnemers van het "Gouden Petje" (straat muziekconcours voor jongeren tot en met 16 jaar waarvan in de namiddag door de burgemeester de prijzen worden uitgereikt).

Pieterskerkplein
Op het Pieterskerkplein geven de Leidse gymnastiekverenigingen Jahn en Excelsior gezamenlijk demonstraties dans, turnen en gymnastiek. Als gast van de twee Leidse verenigingen: leden van de gymnastiekvereniging uit Torun (Polen). Zij geven een demonstratie acrobatische gymnastiek. Torun is één van de zustersteden van Leiden. De Universiteit Leiden verzorgt straattoneel en muziek.

Senioren
In de Pieterskerk wordt een bezoek gebracht aan de aldaar ingerichte Seniorensociëteit. 350 Leidse senioren zijn uitgenodigd om via in de kerk opgestelde monitoren getuige te zijn van de feestelijkheden op deze dag. Er is zang door een uit 100 personen bestaand ouderenkoor.

Kinderspelen
De Leidse Vereniging voor Studenten Augustinus organiseert op Koninginnedag reeds jarenlang zeer enthousiast en succesvol kinderspelen op het Gerecht.

Pieterskerkhof
Via de Lokhorststraat en Pieterskerkstraat naar Pieterskerkhof. Op de kruising Lokhorststraat/Pieterskerkgracht optreden "Pompon-groep" Heavy M.E.T.O.L. Op het Pieterskerkhof een optreden van een salza-band met jeugdige dansertjes.

Pieterskerkchoorsteeg
In de Pieterskerkchoorsteeg legt een schilder de laatste hand aan de muurschildering van een Koninginnedaggedicht.

Breestraat
Wandeling door de Breestraat naar de voorzijde van het Stadhuis. Staande op een podium voor het Stadhuis wordt de Koninklijke Familie toegezongen door het koor "Vox Humana" dat wordt ondersteund door Drumband/Fanfare "Kunst & Genoegen" junioren en het carillon. Ná het dankwoord van de Burgemeester wordt één couplet van het Wilhelmus gespeeld en komt er een einde aan de viering van Koninginnedag. In het stadhuis is nog een informeel samenzijn met mensen die aan de Koninginnedag in Katwijk en Leiden hebben meegewerkt.