Prinses Margriet bij viering 150 jaar Koninklijk Artis

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden woont woensdag 24 april 2002 in Amsterdam de viering bij ter gelegenheid van 150 jaar Koninklijk Artis. Tijdens de viering zal Prinses Margriet het Beschermvrouwschap van Artis aanvaarden. Daarmee treedt zij in de voetsporen van haar moeder en haar grootmoeder. De Prinses verricht deze middag eveneens de officiƫle opening van een reeks recente uitbreidingen en vernieuwingen van de dierentuin.

Bijna 150 jaar geleden, op 1 mei 1852, ontving Artis uit handen van Koning Willem III het predikaat Koninklijk. Sindsdien heet de diergaarde voluit Koninklijk Zoƶlogisch Genootschap Natura Artis Magistra. Koning Willem III was beschermheer van het Genootschap. Hij werd in deze functie opgevolgd door Koningin Wilhelmina en later Koningin Juliana.

De huidige Artis-uitbreidingen liggen aan het Entrepotdok. Blikvanger is de Afrika Savanne, waar antilopen, zebra's en gnoes leven. Aan deze kant van Artis liggen ook de tropische Borneokas, een modern dierverzorgingscentrum, de ondergrondse grachtenwaterzuivering en het centrum voor de opwekking van natuurstroom. Artis kan dankzij de uitbreidingen ook in de historische tuin grootschalig vernieuwen. Zo werden bijvoorbeeld het Giraffenperk, de Wolvenvallei en het Wisentenperk al heringericht.

Artis zet de uitbreiding en vernieuwingen de komende jaren voort. Onder meer zal op het huidige parkeerterrein de savannebiotoop worden uitgebouwd.