Prinses Máxima opent 17 oktober 2007 fabriek Jumbo

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden opent woensdag 17 oktober in Medemblik de NSF, de Nederlandse spellenfabriek van spelletjesuitgeverij Koninklijke Jumbo.

De Prinses zal een unieke puzzel stansen en daarna een rondleiding krijgen door de fabriek. Daar zal zij met medewerkers van Jumbo spreken. Op de openingsdag worden kinderen uit de omgeving uitgenodigd spelletjes te komen spelen.

Jumbo houdt zich sinds 1853 bezig met het bedenken, ontwikkelen en verkopen van spellen en puzzels. Het bedrijf is herkenbaar aan het logo met de rode olifant en onder meer bekend van spellen als Stratego, Pim Pam Pet, de Ik leer-spellenreeks voor kinderen en de klassieker Mens Erger Je Niet, waarvan in Nederland inmiddels vier miljoen exemplaren zijn verkocht.

Op de spelletjesmarkt heeft Jumbo licentieovereenkomsten met bedrijven als Disney en Rubik's Cube en maakt het spellen rond tv-programma's als Deal or No Deal en Idols. Ook ontwikkelt het bedrijf nieuwe spellen, zoals Assepoester's Magisch Muiltjespel, gebaseerd op de Disney film, en vernieuwt het voortdurend bestaande concepten: vorig jaar kreeg Stratego een vrouwelijke spion.

De puzzelcollectie varieert van puzzels voor kleine kinderen tot 3000 stukjes-puzzels voor volwassenen. Ongeveer 20 procent van het assortiment wordt jaarlijks verniewd. Het populairst zijn de puzzels naar ontwerp van striptekenaar Jan van Haasteren, van wie ieder jaar drie nieuwe puzzels op de markt komen.

Vier jaar geleden kampte het bedrijf met tegenvallende resultaten. In de reorganisatie die volgde werd besloten de productie in Nederland te houden. Dit betekende onder meer dat het personeelsbestand met 40 procent moest worden verminderd en onroerend goed verkocht. Met de verhuizing van de fabriek van Wognum naar een kleiner pand in Medemblik is de reorganisatie afgerond. Jumbo in de nieuwe vorm is vooral uitgeverij van spelconcepten en puzzels.

17 september 2007