VN-reis Prinses Máxima naar Rwanda, Kenia en Tanzania

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden was afgelopen week in Rwanda, Kenia en Tanzania voor haar VN-adviesfunctie op het gebied van bevordering van financiële diensten voor lage inkomensgroepen en het midden- en kleinbedrijf (MKB) in met name rurale gebieden.

In Kigali, Rwanda, sprak Prinses Máxima met de Rwandese minister van Financiën, de heer J. Rwangombwa en de gouverneur van de Centrale Bank, de heer F. Kanimba. Ook nam prinses Máxima deel aan een bijeenkomst met microfinancieringsorganisaties over onder meer consumentenbescherming. Tevens bezocht de Prinses diverse bankfilialen in arme wijken of rurale gebieden en bezocht ze onder andere een biogasproject in het noorden van Rwanda dat deels wordt gefinancierd door microkrediet.

Prinses Máxima was in Nairobi, Kenia, voor een conferentie over microfinanciering in Afrika en het Midden-Oosten. De Prinses hield een toespraak over het belang van toegang tot financiële diensten van zowel individuen als het MKB, in combinatie met programma's op het gebied van onder andere onderwijs, energie, voedselvoorziening en gezondheidszorg.

Donderdag 8 april heeft Prinses Máxima in Dar es Salaam, Tanzania, het startschot verricht voor een ziektekostenverzekering voor ondernemers met een microkrediet. Prinses Máxima overhandigde tijdens de officiële lancering de eerste verzekeringspassen aan een drietal ondernemers. Hiermee krijgen ondernemers met een microkrediet toegang tot financiële diensten, kunnen zij zich indekken tegen onvoorziene uitgaven bij ziekten en zijn werkende mensen en hun families verzekerd van goede zorg en een snel herstel. Deze ziektekostenverzekering van het Nederlandse PharmAccess is mogelijk door een subsidie van 100 miljoen euro van het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking voor een periode van vijf jaar. Het 'Health Insurance Fund' is in 2007 gestart in Nigeria.

Prinses Máxima had in Dar es Salaam tevens ontmoetingen met de Tanzaniaanse minister van Financiën en Economische Zaken, de heer M. Mkulo, en de gouverneur van de Centrale Bank, de heer B. Ndulu. De Prinses bezocht een kliniek die met behulp van een krediet van het 'Medical Credit Fund' van PharmAccess de zorg voor arme mensen kan verbeteren en bezocht een politiekliniek, waar zij geïnformeerd werd over de aanpak van de politie tegen de verspreiding van HIV/Aids onder politieagenten. Tot slot was Prinses Máxima aanwezig bij de opening van een filiaal van de NMB (National Microfinance Bank) en bezocht de Prinses projecten van de NMB in de omgeving van Arusha in het noorden van Tanzania.

10 april 2010