Prinses Margriet opent 9 september 2010 nieuwe botterwerf in Elburg

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opent donderdagmiddag 9 september de nieuwe botterwerf in de haven van Elburg.

De werf is gebouwd in de stijl van begin 1900. In de scheepswerf worden Elburger botters en andere historische vaartuigen gerestaureerd. De opening vindt plaats aan de vooravond van Open Monumentendag en de Botterdagen 2010.

Op initiatief van de Stichting tot Behoud van de Elburger botters (de Botterstichting) is in april 2009 begonnen met de bouw van de werf. Doel is om de historische schepen voor Elburg te behouden en over te dragen aan volgende generaties. Vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van de vloot. Restauratiewerkzaamheden worden verricht door jongeren in de vorm van een leer- werkproject. Niet alleen botters uit Elburg maar ook andere historische vaartuigen kunnen in de werf worden gerestaureerd. Behalve scheepswerf heeft de botterwerf ook de functie van museum.

Prinses Margriet maakt voorafgaand aan de opening een korte rondwandeling door de haven waar diverse, aan de botter gerelateerde, historische activiteiten worden gepresenteerd.

De Stichting tot Behoud van de Elburger botters bestaat dit jaar 35 jaar.

20 augustus 2010