Staatsbezoeken aan Oman en Qatar

RVD, 16 februari 2011, nr. 42: Hare Majesteit de Koningin brengt van 6 tot en met 8 maart op uitnodiging van Sultan Qaboos bin Said al-Said een staatsbezoek aan Oman en aansluitend 9 en 10 maart op uitnodiging van Emir Hamad bin Khalifa Al-Thani een staatsbezoek aan Qatar.

Zij wordt bij deze bezoeken vergezeld door Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden. Minister Rosenthal begeleidt de Koningin. De staatsbezoeken zijn een bevestiging van de goede betrekkingen tussen beide landen. Tijdens de bezoeken spelen de economische ontwikkeling van Oman en Qatar en de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven een belangrijke rol.

Oman

Het staatsbezoek begint op 6 maart 's middags met de verwelkoming door de Sultan bij de stadspoort van Muscat, gevolgd door het welkomstceremonieel en een audiëntie op het Al Alam paleis. Na de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap aan boord van het marinefregat Hr.Ms. Tromp is 's avonds het staatsbanket.

Op de tweede dag wordt de haven van Sohar bezocht. Er is een bijenkomst met CEO's uit Nederland en Oman waaraan ook minister Verhagen deelneemt. Na een lunch met een folkloristische show wordt een bezoek gebracht aan het International Maritime College Oman. De Koningin, Prins en Prinses bezoeken daarna het Nakhal kasteel, waar men een indruk krijgt van de activiteiten voor het behoud van het Omanitisch cultureel erfgoed. 's Avonds is er een concert van het Amsterdam Barok Orkest.

In de ochtend van de laatste dag van het staatsbezoek is er een bezoek aan de Grote Moskee en vindt een themagesprek plaats in het Beit al Zhubair museum. Hier wordt onder andere gesproken over het spanningsveld tussen behoud van tradities en de snelle ontwikkeling van het land, economische diversificatie, onderwijs en de rol die vrouwen in Oman kunnen spelen.

Qatar

Na het welkomstceremonieel begint het staatsbezoek met een officiële lunch. 's Middags woont de Koningin een ontmoeting bij met vertegenwoordigers van het Nederlands bedrijfsleven en hun Qataarse counterparts. Minister Verhagen is hierbij ook aanwezig. Daarna staat een bezoek aan het Museum of Islamic Art op het programma. Naast een rondgang door het museum is er een voorbezichtiging van de tentoonstelling "Golden Age of Dutch painting" met hoogtepunten uit de collectie van het Rijksmuseum. Het bezoek aan het museum wordt gevolgd door een wandeling door de Souq Waqif. 's Avonds is er een familiediner bij de Emir in zijn woonpaleis Al-Wajba. De tweede dag begint met een bezoek aan Ras Laffan Industrial City in het noorden van Qatar. Bij Nakilat-Damen Shipyards volgt een uitleg over deze joint venture en de ontwikkeling van het Ras Laffan havengebied. Ook wordt een bezoek gebracht aan de vestiging van Shell Pearl GTL. Terug in Doha is er in Dohaland een lunchdiscussie over de modernisering van Qatar. In de Diplomatic Club is aansluitend de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap. 's Avond biedt de Koningin in de Opera van het Cultural Village een concert aan van het Amsterdam Barok Orkest, waarmee het staatsbezoek wordt afgesloten.

Zie voor meer informatie: