Prinses Máxima reikt 17 mei 2011 Appeltjes van Oranje 2011 uit

RVD, 26 april 2011, nr. 97: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden reikt dinsdagochtend 17 mei op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2011 uit.

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje zijn bij de prijsuitreiking aanwezig. De Appeltjes zijn toegekend aan de Shake it! Academy van Whaa projectbureau voor diversiteit uit Nijmegen, ontmoetingsinitiatief Zoet & Zout van ZID Theater uit Amsterdam en sociaal circus Jong geleerd, jong gebleven van Stichting Oosterparkheem in samenwerking met jeugdcircus Santelli uit Groningen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Het Oranje Fonds waardeert hiermee in de eerste plaats het werk en de inzet van de winnende organisaties. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. De prijs, een bronzen beeld van een Appeltje van Oranje, is ontworpen en gemaakt door de Koningin. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 15.000 euro.

Shake it! Academy

Projectbureau Whaa uit Nijmegen wil verschillende culturen bij elkaar brengen. De Shake It! Academy verzorgt al acht jaar dans-, capoeira- en theatercursussen voor jongeren. Doel is jongeren uit verschillende culturen bijeen te brengen en daarmee talentontwikkeling te stimuleren en cultuurparticipatie te verhogen. Jaarlijks bereikt Whaa met de Shake It! Academy 200 actieve jongeren tussen de 6 en 25 jaar.

Zoet & Zout

ZID Theater realiseert multimediale voorstellingen waarbij professionele acteurs en dansers samenwerken met wijkbewoners. Zoet & Zout bracht in Amsterdam West en Nieuw West wijkbewoners van alle leeftijden bij elkaar. Zij wisselden in workshops herinneringen uit aan eten, feesten en culinaire tradities. Deze herinneringen vormden de basis voor een levendige eindvoorstelling voor alle wijkbewoners.

Jong geleerd, jong gebleven

Het project Jong geleerd, jong gebleven brengt kinderen tussen 6 en 12 jaar samen met ouderen in verzorgingshuis Oosterparkheem in Groningen. Samen nemen zij deel aan circusactiviteiten. Een circusdocent van jeugdcircus Santelli begeleidt circusworkshops, waarin ontmoeting en plezier voorop staan. Met een gezamenlijk optreden in een circustent sluit iedere groep hun workshopcyclus af.

Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 28 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.