Prins van Oranje bij Wereld Water Forum in Marseille

RVD, nr. 57: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje woont van maandag 12 tot en met woensdag 14 maart 2012 het 6e Wereld Water Forum bij in Marseille, Frankrijk.

De Prins houdt een toespraak tijdens de plenaire opening en spreekt daarnaast bij de ministeriƫle rondetafel over afvalwaterbeheer. Tijdens het Forum heeft de Prins diverse bilaterale gesprekken, onder meer met Secretaris-Generaal Angel Gurria van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de heer Michel Jarraud, voorzitter van UN-Water. De Prins van Oranje is aanwezig in zijn rol van voorzitter van de Adviesraad voor Water en Sanitatie van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (UNSGAB).

Het doel van het 6 e Wereld Water Forum is om te werken aan oplossingen voor de wereldwijde uitdagingen op watergebied en het water hoog op de politieke agenda's te krijgen. Het recht op water dat in 2010 na een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties is aanvaard moet voor iedereen op aarde worden gewaarborgd. Het Wereld Water Forum is een initiatief van de Wereld Water Raad en wordt om de drie jaar georganiseerd. Er worden dit keer 25.000 deelnemers verwacht uit 180 landen. De Prins van Oranje was in maart 2000 voorzitter van het Tweede Wereld Water Forum in Den Haag.

UNSGAB dient de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties van onafhankelijk advies en vraagt wereldwijd aandacht voor praktische maatregelen voor het behalen van de Millenniumdoelen op het gebied van water en sanitatie. De Verenigde Naties heeft zich ten doel gesteld om in 2015 het aantal mensen dat geen duurzame toegang heeft tot veilig drinkwater en sanitatie te halveren. Het oplossen van wereldwijde waterproblemen staat centraal in de bestrijding van armoede en het bereiken van duurzame ontwikkeling.