Prinses Máxima voor 'Inclusive Finance' bijeenkomst in Bazel

RVD, nr. 69: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is 19 en 20 maart in Bazel, Zwitserland, voor een bijeenkomst met leiders van internationale standaardisatieorganisaties in de financiële sector.

Op initiatief van Prinses Máxima en de gouverneur van de Zweedse centrale bank, dr. S. Ingves, als voorzitter van het Bazels Comité van bankentoezichthouders, wordt in navolging van vorig jaar voor de tweede keer een dergelijke bijeenkomst over 'inclusive finance' gehouden. De deelnemende organisaties zijn onder meer Basel Committee on Banking Supervision, Committee on Payment and Settlement Systems, Financial Action Task Force, International Association of Deposit Insurers en International Association of Insurance Supervisors.

Besproken wordt hoe internationale standaardisatieorganisaties en toezichthouders in de financiële sector op een praktische wijze binnen hun mandaten inclusive finance kunnen bevorderen en hoe zij intensiever kunnen gaan samenwerken op dit onderwerp. Inclusive finance staat voor toegang tot financiële diensten, tegen een redelijke prijs en op duurzame wijze. Wereldwijd kunnen 2,7 miljard mensen en miljoenen bedrijven geen gebruik maken van financiële diensten zoals leningen, bank- en spaarrekeningen of verzekeringen.

Prinses Máxima en de heer Ingves zitten de bijeenkomst voor. Overige deelnemers aan de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers van internationale organisaties als de Wereldbank, G20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI), International Finance Corporation, Consultative Group to Assist the Poor (CGAP), Alliance for Financial Inclusion (AFI), Financial Stability Institute, Financial Stability Board, centrale bank van Brazilië en de Mexicaanse National Banking and Securities Commission. De bijeenkomst vindt plaats bij de Bank for International Settlements (BIS) in Bazel.

Naast de bijeenkomst zal Prinses Máxima ook diverse bilaterale gesprekken hebben, waaronder met de Mexicaanse en Russische co-voorzitters van het G20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI), de Braziliaanse gouverneur van de centrale bank, de voorzitter van de Mexicaanse National Banking and Securities Commission en directeur Mohieldin van de Wereldbank.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).