Prinses Máxima in Maleisië en Indonesië voor Inclusive Finance

RVD, nr. 86: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt van maandag 2 tot en met donderdag 5 april Maleisië en Indonesië in het kader van haar activiteiten als VN-adviseur voor ‘Inclusive Finance for Development’ en erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

Inclusive Finance wordt een belangrijk thema op de G20-top in Mexico in juni 2012.

Maandagmiddag 2 april en dinsdagochtend 3 april sprak Prinses Máxima in Kuala Lumpur, Maleisië met Zijne Koninklijke Hoogheid Raja Nazrin Shah, kroonprins van Perak, de heer Lim Siang Chai, plv. minister van Financiën, en de plv. gouverneur van de Centrale Bank van Maleisië, de heer Muhammad bin Ibrahim onder meer over toegang tot financiële diensten voor lage inkomensgroepen. Kwaliteit van de dienstverlening en bescherming van de gebruiker staan hierbij centraal. De activiteiten van de overheid richten zich op de 20% van de bevolking die nog geen toegang heeft tot financiële dienstverlening, op financiële educatie, consumentenbescherming en op verbetering van de kwaliteit van leningen aan personen en kleine bedrijven.

Dinsdagmiddag 3 april arriveerde Prinses Máxima in Indonesië voor gesprekken met diverse regeringsvertegenwoordigers over toegang tot financiële diensten. Zo is er een gesprek voorzien met de Indonesische president dr. H. Susilo Bambang Yudhoyono. Daarnaast staan ontmoetingen op het programma met de coördinerend minister van Economische Zaken,

ir. M. Hatta Rajasa, de minister van Financiën, de heer Agus Martowardojo, de minister van Beleid en Planning, mevrouw prof. dr. Armida Alisjahbana en de gouverneur van de Centrale Bank van Indonesië, dr. D. Nasution. De Prinses spreekt ook met vertegenwoordigers uit de private sector en ontwikkelingspartners over het gebruik van financiële diensten voor mensen en bedrijven die daar nog niet bekend mee zijn.

Prinses Máxima bezoekt verder in Jakarta Indonesische arbeidsmigranten die voorafgaand aan hun uitzending een cursus financiële educatie volgen. Deze cursus is mogelijk dankzij een programma van de Wereldbank, dat mede door Nederland wordt gefinancierd. Ruim zes miljoen Indonesiërs zijn in het buitenland werkzaam en maken jaarlijks circa 6,8 miljard dollar over naar huis.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten. Sinds juni 2011 is Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).