Prins van Oranje en Prinses Máxima reiken Appeltjes van Oranje 2012 uit

RVD, nr. 100: Zijne Koninklijke Hoogheid De Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden, beschermpaar van het Oranje Fonds, reiken dinsdagochtend 15 mei op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje 2012 uit. Hare Majesteit de Koningin is bij de uitreiking aanwezig.

Jaarlijks bekroont het Oranje Fonds met de Appeltjes van Oranje initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. De uitreiking vindt in 2012 voor de 10 e keer plaats. Er is gekozen voor projecten rond het thema Groen Groeit. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door de Koningin, en een geldbedrag van € 15.000.

Het Oranje Fonds heeft drie winnaars geselecteerd uit tien genomineerde initiatieven: Samen Slimmer op Wijkboerderij Baalder van AOC De Groene Welle i.s.m. Stichting Baalderborg, het Beheer van de Cultuurhistorische Perenbomenrij van Buurtvereniging Hoofdstraat-Noord uit Gasselternijveen en COOLzaad van Stichting BuurtLAB uit Rotterdam.

Samen Slimmer op Wijkboerderij Baalder

Wijkboerderij Baalder in Hardenberg werd nieuw leven ingeblazen door het initiatief Samen Slimmer. Scholieren van De Groene Welle en verstandelijk beperkte cliënten van Stichting Baalderborg zetten zich samen in op de boerderij. Het onderhoud van de locatie en de verzorging van de dieren zorgt voor samenwerking en ontmoeting tussen beide groepen. De kinderboerderij heeft zo zijn wijkfunctie teruggekregen. Inmiddels is ook een moestuin ingericht en wordt natuur- en milieuonderwijs voor basisschoolleerlingen gegeven.

Beheer Cultuurhistorische Perenbomenrij

Sinds jaar en dag staat aan de Hoofdstraat-Noord in het Drentse Gasselternijveen een perenbomenrij. Deze perenbomen zijn op verzoek van de straatbewoners sinds1990 inbeheer bij henzelf. De activiteiten rondom het onderhoud van de perenbomen fungeren als sociaal bindmiddel in de buurt. De bewoners snoeien de bomen, plukken gezamenlijk de peren, hangen nestkastjes op en planten krokusbollen. Eén keer per jaar wordt de 'gouden peer' uitgereikt aan de buurtbewoner die zich het meest heeft ingezet voor de perenbomenrij.

COOLzaad

COOLzaad is een concept van Stichting BuurtLAB uit Rotterdam. BuurtLAB laat kinderen in de stad kennismaken met alles wat groeit en bloeit. De kinderen volgen groenworkshops, kweken groente, bloemen en fruit en werken mee aan de groene kinderglossy COOLblad. Ook stimuleert COOLzaad ontmoetingen tussen ouders. Zo verbreden kinderen en hun ouders hun sociale netwerk en nemen zij verantwoordelijkheid voor hun (groene) buurt.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 32 miljoen aan organisaties die in het Koninkrijk der Nederlanden een betrokken samenleving bevorderen. De tiende uitreiking van de Appeltjes van Oranje valt in het jubileumjaar van het Oranje Fonds, dat op 2 februari 2002 werd opgericht als huwelijksgeschenk aan de Prins van Oranje en Prinses Máxima. Bij de uitreiking zijn alle winnaars van de afgelopen tien jaar aanwezig.