Prinses Máxima neemt insectenkookboek in ontvangst
RVD, nr. 97: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden heeft vanochtend het eerste exemplaar van “Het Insectenkookboek” in ontvangst genomen op de Eikenhorst in Wassenaar.
Naast tientallen recepten en achtergrondinformatie bevat het boek interviews met onder anderen econoom Herman Wijffels, topkok Pierre Wind, meesterpatissier Robèrt van Beckhoven en insectenkwekers.
Door de snel groeiende wereldbevolking en de stijgende welvaart zal de vraag naar dierlijke eiwitten toenemen. Omdat de productie van vlees milieubelastend is, zijn insecten, volgens de auteurs, een uitstekende eiwitbron en vormen daarom een goed alternatief. De productie van insecten vraagt veel minder natuurlijke hulpbronnen en heeft een veel lagere milieubelasting. In Nederland zijn insecten voor menselijke consumptie sinds een aantal jaren beschikbaar.
Het Insectenkookboek, met een voorwoord van professor Louise Fresco (van 2000 tot 2006 Assistant Director-General bij de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties), is geschreven door drie deskundigen. Arnold van Huis is hoogleraar tropische entomologie aan Wageningen University. Hij is leider van een project om duurzaam insecteneiwitten te produceren voor menselijke consumptie, en consultant voor eetbare insecten bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Henk van Gurp is kookdocent aan Rijn IJssel Vakschool Wageningen en heeft ruime ervaring met het bereiden van insecten. Marcel Dicke is hoogleraar entomologie en hoofd van het Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen University en ook lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.