Prins van Oranje houdt toespraak bij bijeenkomst ‘Sanitation and Water for All’ in Washington DC.

RVD, nr. 102: Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje houdt op 20 april 2012 een toespraak bij de ‘High Level’ bijeenkomst ‘Sanitation and Water for All’ (SWA) in Washington DC.

De bijeenkomst wordt naar verwachting bijgewoond door 70 ministers en door topmensen uit de financiële wereld en de waterwereld. De Prins van Oranje is aanwezig in zijn rol van voorzitter van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB).

Op verzoek van Unicef en de Wereldbank, die de bijeenkomst organiseren, presenteert de Prins van Oranje de 'state of the sector', bedoeld om inzicht te geven in de voortgang bij het verwezenlijken van de millenniumontwikkelingsdoelen voor drinkwater en sanitatie. Onlangs werd bekend dat wereldwijd de doelstellingen voor de toegang tot drinkwater gehaald zijn. Helaas betekent dit goede nieuws nog niet dat het werk af is. Zo is een aanzienlijk deel van de mensen met toegang tot drinkwater er niet zeker van dat hun drinkwater veilig is om te drinken. En er zijn grote regionale verschillen. In Azië is bijvoorbeeld veel vooruitgang geboekt, maar meer dan een derde van de bevolking in grote delen van Afrika heeft nog altijd geen toegang tot drinkwatervoorzieningen.
De Prins wijst in zijn toespraak ook op het feit dat de ontwikkelingen op het gebied van sanitatie niet snel genoeg gaan, terwijl goede sanitatie essentieel is voor gezondheid, menselijke waardigheid en ontwikkeling.

Als voorzitter van UNSGAB doet de Prins een oproep aan deelnemers van de Rio +20 bijeenkomst in juni dit jaar. Universele toegang tot drinkwater en sanitatie moet daar op de wereldwijde agenda voor duurzame ontwikkeling worden gezet, evenals twee andere UNSGAB speerpunten: opvang, behandeling en hergebruik van afvalwater en het verminderen van de waterbehoefte van de landbouw.

Het 'Sanitation and Water for All Partnership' is een samenwerkingsverband van overheden, maatschappelijke en internationale organisaties. Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen overal ter wereld toegang hebben tot een basisvorm van sanitatie en veilig drinkwater, waarbij de aandacht vooral gericht wordt op landen waar de nood het hoogst is.
Om de twee jaar organiseert SWA een wereldwijde 'high level' bijeenkomst, waarbij onder meer ministers van Financiën en Water uit ontwikkelingslanden en ministers van Ontwikkelingssamenwerking uit donorlanden de planning en voorwaarden bepalen om de toegang tot water en sanitatie te verbeteren. De eerste wereldwijde bijeenkomst bij de Wereldbank in Washington vond plaats in april 2010.