Prinses Máxima naar Mexico voor G20-bijeenkomst Inclusive Finance

RVD, nr. 188: Op uitnodiging van president Felipe Calderón van Mexico is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden 17 juni aanwezig bij een G20-bijeenkomst over Inclusive Finance.

Mexico bekleedt dit jaar het G20-voorzitterschap. De G20-top vindt op 18 en 19 juni in Los Cabos plaats. Eén van de topprioriteiten van het G20-voorzitterschap is Inclusive Finance. Prinses Máxima heeft als erevoorzitter van het G20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI) veel inspanningen verricht om toegang tot financiële diensten voor meer mensen mogelijk te maken.

In bijzijn van de Mexicaanse president Calderón, Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono, Chileense president Sebastian Piñera en Prinses Máxima committeren circa twintig landen waaronder zowel G20 en niet G20 landen zich om toegang tot financiële dienstverlening voor meer mensen in eigen land mogelijk te maken. Prinses Máxima heeft de afgelopen periode verschillende van deze landen bezocht.

Prinses Máxima zet zich in binnen- en buitenland in voor het vergroten van toegang tot financiële diensten, het verbeteren van consumentenbescherming en financiële vaardigheden. De helft van de wereldbevolking is van financiële diensten verstoken. Het ontbreken van financiële diensten is een rem op de ontwikkeling van mensen, bedrijven en landen. Prinses Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Sinds juni 2011 is Prinses Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI). Om vooral de synergie tussen de VN en de G20 te versterken op het gebied van universele toegang tot financiële diensten en haar jarenlange ervaring in te zetten om Inclusive Finance wereldwijd verder op de kaart te zetten.

De landen die al hebben toegezegd zich in eigen land in te zetten voor Inclusive Finance, besteden hierbij ook meer aandacht aan financiële educatie en consumentenbescherming.
In Nederland is de Prinses lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering en erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken. Dit is een initiatief van het ministerie van Financiën en vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die samenwerken om de consument 'wijzer in geldzaken' te maken.