Prinses Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 uit

RVD, nr. 309: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden reikt op maandag 26 november in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 uit.

Het Cultuurfonds kent deze oeuvreprijs jaarlijks toe aan een persoon of instelling die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt op cultureel gebied. Dit jaar gaat de prijs naar trend forecaster Lidewij Edelkoort.

Het Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2012 toegekend aan Lidewij Edelkoort, omdat zij alstrend forecaster toonbepalend is voor de wereld van design en mode. Door verschillende disciplines te verbinden heeft zij zich door de jaren heen ontwikkeld tot een cultuurfilosoof, die het debat over de vormgeving van de toekomst mede bepaalt. Edelkoort geldt internationaal als een inspiratiebron voor ontwerpers, vormgevers en kunstenaars.

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan de winnaar de naam en doelstelling zelf mag bepalen. Eerdere winnaars van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs zijn: Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010) en Anton Corbijn (2011).