Prins van Oranje en Prinses Máxima naar Istanbul

RVD, nr. 331: Hunne Koninklijke Hoogheden de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden zijn op zaterdag 10 november in Istanbul.

Zij worden vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken, drs. F.C.G.M. Timmermans. Met het bezoek wordt de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije afgesloten. Tijdens het bezoek staan het bezoekbestendigen en verder intensiveren van de economische en culturele relaties tussen Nederland en Turkije centraal.

De Prins van Oranje zal op 10 november spreken tijdens het Nederlands-Turkse Brainport Innovation and Career Seminar. Prinses Máxima houdt een toespraak bij een bijeenkomst in het kader van the Global Entrepreneurs Week. 's Avonds woont het gezelschap een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest, gevolgd door een ontvangst ter afsluiting in Turkije van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen.

Brainport Development, de ontwikkelingsmaatschappij van Brainport Regio Eindhoven en de Bosporus Universiteit in Istanbul organiseren in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en het NUFFIC gezamenlijk het Brainport Innovation Seminar -Alumni Network Event Turkey-Netherlands. Dit seminar is onderdeel van een groter programma gericht op structurele samenwerking tussen Nederland en Turkije op het gebied van talent, R&D, handel, investeringen en politiek-bestuurlijke samenwerking. Doel is om het netwerk van Turkse afgestudeerden in Nederland en afgestudeerden van de Bosporus Universiteit in Istanbul optimaal in te zetten. De Prins van Oranje houdt een openingstoespraak, waarna een paneldiscussie volgt. Minister Timmermans sluit de bijeenkomst af.

Aansluitend spreekt Prinses Máxima bij de openingssessie van The Great Game Business Challenge 2012. Het Turkije Instituut organiseert in samenwerking met vijf Nederlandse hogescholen en vijf Turkse universiteiten de Business Challenge als onderdeel van de wereldwijde Global Entrepreneurship Week. De bijeenkomst bestaat uit een interactieve discussie tussen studenten en vertegenwoordigers uit het Turkse en Nederlandse bedrijfsleven over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en vrouwelijk ondernemerschap. De studenten van verschillende disciplines worden vervolgens uitgedaagd om gedurende een week samen een business case op te zetten. Daarbij staan MVO, duurzaamheid, innoverend vermogen en interculturele samenwerking centraal. Thema is de creatieve sector, in het bijzonder de meubelindustrie: functioneel Dutch Design wordt gecombineerd met Turkse ondernemerszin.

Om de reikwijdte van Dutch Design te benadrukken, zowel op het gebied van vormgeving als van stedelijk ontwerp en infrastructuur, maken de Prins en Prinses aan het eind van de middag een korte fietstocht door de stad.

's Avonds is het gezelschap aanwezig bij een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) onder leiding van dirigent Lorin Maazel in de Haliç Centre Concert Hall. Prinses Máxima is beschermvrouwe van het KCO. Maazel koos de Piet Hein Rapsodie van Peter Van Anrooy om als openingsstuk mee te nemen naar Turkije. Het stuk is geïnspireerd op het thema van het lied 'de Zilvervloot'. Daarnaast staan drie delen uit 'Romeo en Julia' van Prokofjev en de Vierde symfonie van Tsjaikovski op het programma. Voorafgaand aan het concert houdt minister Timmermans een welkomstwoord. Na afloop van het concert volgt een ontvangst ter afsluiting van de viering van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen. De vice-premier van Turkije, de heer Ali Babacan, en zijn echtgenote wonen de avond bij.

De banden tussen Turkije en Nederland zijn van oudsher sterk. Beide landen stonden afgelopen jaar uitgebreid stil bij 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Zo bracht president Gül van Turkije in april een staatsbezoek aan Nederland en bezocht de Koningin in juni Ankara en Istanbul. Minister-president Rutte leidt deze week een economische missie naar Turkije.