Prinses Máxima houdt toespraak op symposium 10 jaar Prins Claus Leerstoel

RVD, nr. 347: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden houdt woensdag 28 november in Paleis Noordeinde de openingstoespraak op een symposium ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Prins Claus Leerstoel.

Vervolgens houdt ook minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een toespraak. De Prinses, voorzitter van het Curatorium van de leerstoel, is gedurende het gehele symposium aanwezig. Hare Majesteit de Koningin woont de opening bij.

De 'Prince Claus Chair in Development and Equity' is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Tien jaar geleden hebben het International Institute of Social Studies (ISS) en de Universiteit Utrecht deze leerstoel ingesteld ter herdenking van Prins Claus (1926-2002). Met deze leerstoel wordt het respect uitgedrukt van de academische gemeenschap in Nederland voor de Prins als persoon en voor zijn werk, zijn betrokkenheid en zijn expertise op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

In de Prins Claus leerstoel wordt elk jaar, beurtelings bij het ISS en de Universiteit Utrecht, een uitmuntende jonge wetenschapper uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of het Caraïbische gebied benoemd. Tijdens het symposium wordt een film vertoond over het werk van de tien leerstoelhouders terwijl zij allen een bijdrage zullen leveren. Het ISS, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies.