Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima reiken Appeltjes van Oranje 2013 en Oranje Fonds Kroonappels uit

RVD, nr. 109: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, beschermpaar van het Oranje Fonds, reiken donderdagochtend 16 mei in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Appeltjes van Oranje 2013 en de Oranje Fonds Kroonappels uit. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix is bij de uitreiking aanwezig.

Jaarlijks bekroont het Oranje Fonds met de Appeltjes van Oranje sociale initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. De uitreiking in 2013 heeft als thema 'Alle jaren tellen', met initiatieven die verschillende generaties samenbrengen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, ontworpen door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Dit jaar heeft het Oranje Fonds ter ere van de troonswisseling éénmalig drie initiatieven tot Oranje Fonds Kroonappel benoemd. Na een uitvoerig selectieproces met bijna 4.000 inzendingen zijn zij beoordeeld als de mooiste sociale initiatieven van ons Koninkrijk. Als prijs ontvangen deze initiatieven ook ieder een bronzen beeldje en een geldbedrag van 50.000 euro.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Per jaar ondersteunt het fonds zo'n 8.000 grote en kleine maatschappelijke organisaties. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn sinds de oprichting van het Oranje Fonds beschermpaar.

Winnaars Appeltjes van Oranje 2013

Gluren bij de Buren, Stichting ZuidOostZorg, Oosterwolde

Bewoners van het verpleeghuis Stellinghaven Oosterwolde en kinderen van de tegenover liggende basisschool Tussen de Singels komen wekelijks met elkaar in contact. Ze ondernemen gezamenlijk leuke activiteiten waardoor het contact tussen beide leeftijdsgroepen wordt versterkt.

Stichting Jeugd Rode Kruis, Willemstad Curaçao

Jongeren bezoeken ouderen en doen klusjes. Door het vaste contact ontstaat een hechte band. Ook familieleden van de jongeren springen bij, bijvoorbeeld om hen naar de oudere te brengen. Eens per jaar komen alle ouderen en jongeren bijeen voor een groot feest.

De Generatietuin, Stichting Saffier De Residentiegroep, Den Haag

Kwetsbare hoog bejaarde bewoners (gemiddeld 90 jaar) van een woon-zorgcomplex tuinieren met kinderen van 4 tot 10 jaar van de naschoolse opvang. Het project verbindt generaties die elkaar in het alledaagse leven niet of nauwelijks ontmoeten.

Winnaars Oranje Fonds Kroonappels

Best Buddies, Goeree-Overvlakkee

Deze stichting realiseert door heel Nederland vriendschappen tussen studentvrijwilligers en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Het initiatief brengt in heel Nederland jongeren mét en zonder beperking samen.

Stadstuin Emma's Hof, Den Haag

De tuin fungeert als een openlucht buurthuis en draait volledig op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. De stadstuin is volledig door de buurt zelf opgezet en is al acht jaar een ontmoetingsplek in de wijk.

Stichting Manteling, Middelburg

Stichting Manteling biedt sinds 1995 hulp aan mensen met een ziekte, handicap of dementie en aan mensen in de laatste fase van hun leven. De 285 vrijwilligers van Manteling worden ingezet als maatje of werken in het hospice of de terminale zorg thuis. Ook treden sommigen van hen op als netwerkcoaches.