Koning bij start viering 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen

Zijne Majesteit de Koning geeft donderdagmiddag 15 mei in het Academiegebouw in Groningen het officiële startsein voor de viering van het 400 jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen.

De lustrumviering begint op donderdag 15 mei en eindigt op zondag 15 juni. Het thema is For Infinity.

De openingsceremonie bestaat onder meer uit een academische feestrede door prof. dr. mr. J.H.A. Lokin, hoogleraar rechtsgeschiedenis. De rector magnificus, prof. dr. E. Sterken, reikt de wetenschappelijke Ubbo Emmius Penning uit aan mevrouw prof. U. Beisiegel, president van de George-August-Universität Göttingen. Zij ontvangt de penning onder meer voor haar onderzoek naar hart- en vaatziekten en de bevordering van wetenschappelijke integriteit. Tot slot brengen Groninger studenten de Koning een serenade vanaf het plein voor het Academiegebouw.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een belangrijke rol als wetenschappelijk instituut en werkgever in het noorden van het land. Het jubileumprogramma richt zich dan ook niet alleen op stad Groningen, maar op de hele noordelijke regio. Met het thema For Infinity, '400 jaar oneindigheid', wil de universiteit haar toekomstvisie en ambities presenteren. Zo is er een openluchtexpositie 'Het DNA van Groningen' met foto's van Sacha de Boer. Daarnaast worden er diverse culturele voorstellingen gehouden, zijn er sportevenementen en kunnen jong en oud deelnemen aan debatten en lezingen. Op 13 juni wordt aan tien internationale academici een eredoctoraat uitgereikt.

RVD, nr. 98