Koning Willem-Alexander stelt bijenkast in gebruik op Landgoed de Horsten

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag officieel de eerste bijenkast op Landgoed de Horsten in gebruik gesteld. Op het landgoed staan twee bijenkasten, ook is er een bijenkast geplaatst in de (openbare) Prinsessetuin van Paleis Noordeinde.

De bijenvolken tellen zo'n 7.000 bijen per kast, dit aantal kan de komende maanden oplopen tot 45.000. Deze zomer zullen er dus zo'n 90.000 bijen rondvliegen op de Horsten. Het gaat om de Buckfast bij, een zachtaardig Nederlands bijenras dat wordt geteeld door Stichting Buckfast Marken. De bijen steken en zwermen nauwelijks en verzamelen relatief veel nectar om er uiteindelijk honing van te maken. Voor een pot honing vliegt één bij zo'n 60.000 uur.

De Koning kreeg het bijenvolk aangeboden door het natuurprogramma Vroege Vogels van de VARA.

Nr. 116