Koningin Máxima bezoekt India over toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 30 juni tot en met woensdag 2 juli India als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Koningin Máxima is van maandag 30 juni tot dinsdagochtend 1 juli in New Delhi. Dinsdagmiddag 1 juli en woensdag 2 juli bezoekt zij Mumbai. India is een belangrijk land op het gebied van inclusieve financiering.

Koningin Máxima bezoekt India op uitnodiging van de gouverneur van de Reserve Bank of India (RBI), dr. Raghuram G. Rajan. Deze centrale bank is al jaren actief om meer mensen toegang te geven tot een bank- of spaarrekening en om het afsluiten van verzekeringen en leningen te bevorderen. In India is het openen van een bankrekening aan strenge eisen gebonden. De RBI stimuleert onder meer commerciële banken om deze toegangseisen te versoepelen. India heeft veel ervaring met verbetering van de toegang tot financiële diensten. Zo is de infrastructuur van
de informatie- en communicatietechnologie goed georganiseerd en werken de overheid, banken en non-profitorganisaties nauw met elkaar samen.

Van de 1,2 miljard Indiërs maken niettemin zo'n 500 miljoen nog geen gebruik van het formele financiële systeem. Het gaat met name om mensen in armoedesituaties en mensen die in afgelegen gebieden wonen. Ook kleine en middelgrote bedrijven moeten het nog vaak zonder financiële diensten stellen. Dit belemmert de economische groei van de mensen, bedrijven en het land. India zet zich in om ook deze groepen te laten aansluiten bij de financiële diensten.

Koningin Máxima spreekt in Delhi onder anderen met minister Arun Jaitley van Financiën en met vertegenwoordigers van financiële organisaties. In Mumbai is er een bijeenkomst met de directeuren van de bankiersassociatie en de Wereldbankgroep. Woensdag 2 juli houdt Koningin Máxima een toespraak bij de Reserve Bank of India, heeft zij een ontmoeting met gouverneur Rajan en aansluitend diverse besprekingen met partners van de centrale bank.

RVD, nr. 197