Koningin Máxima bezoekt KOTUG, winnaar Koning Willem I prijs 2014

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagochtend 3 december 2014 een bezoek gebracht aan internationaal maritiem dienstverlener KOTUG in Rotterdam. Het bedrijf ontving 13 mei 2014 de Koning Willem I Prijs uit handen van Koningin Máxima, erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting.

Koningin Máxima startte haar bezoek met een vaartocht op de nieuwste sleepboot RT Evolution van KOTUG. Deze sleepboot, type Rotortug, is voorzien van hybride technologie waardoor de sleepboot volledig elektrisch, geruisloos, brandstofbesparend en emissieloos kan varen. Tijdens de vaartocht gaf de bemanning uitleg over de innovatieve techniek van Rotortug. Aansluitend bezocht Koningin Máxima de nieuwe Rotortug-simulator bij de STC-Group, een onderwijs- en kennisinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie. Deze simulator wordt door KOTUG gebruikt om bemanningen te trainen voor het varen op een Rotortug en om nieuwe kapiteins op te leiden. Koningin Máxima sprak met twee cursisten over het interactieve trainingsprogramma.
Daarna bezocht Koningin Máxima het hoofdkantoor. Tijdens de rondleiding door het kantoor sprak ze met medewerkers over de historie van het bedrijf, de ontwikkelingen van de sleepboten, de economische ontwikkelingen in de Europese havens en over de activiteiten die worden ondernomen om de internationale groei van het bedrijf voort te zetten. Het bezoek werd afgesloten met een gesprek met vertegenwoordigers van KOTUG, de Port of Rotterdam, de Broekman Group en de STC-Group over het thema 'De Rotterdamse haven in internationaal perspectief; kansen en bedreigingen'.
De Koning Willem I Prijs wordt sinds 1958 tweejaarlijks toegekend door de Koning Willem I Stichting, met steun van het ministerie van Economische Zaken. De Stichting heeft als doelstelling de nationale economie van nieuwe impulsen te voorzien en daarmee het aanzien van het Nederlandse bedrijfsleven te vergroten. De prijs gaat naar ondernemingen die hebben laten zien dat ze durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en innovatie succesvol weten te combineren.

RVD, nr. 347