Koningin Máxima bezoekt initiatief Samen muziek maken in het Kristal in Apeldoorn

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagochtend 24 maart een bezoek gebracht aan stichting Kristal Samen Leven in multifunctioneel centrum Het Kristal in Apeldoorn. Met het initiatief 'Samen muziek maken in het Kristal' neemt de stichting deel aan het programma Kinderen Maken Muziek van het Oranje Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Koningin Máxima temidden van kinderen die muziekinstrumenten vasthouden
Beeld: ©ANP / Remko de Waal
Koningin Máxima bezoekt stichting Kristal Samen Leven in multifunctioneel centrum Het Kristal.

Het muziekproject maakt verbinding tussen kinderen met en zonder beperking. Leerlingen van twee reguliere basisscholen en twee scholen voor speciaal onderwijs, volgen samen muzieklessen in Het Kristal, waarin ook hun scholen zijn gevestigd. De muzieklessen worden gegeven door docenten van Markant, Centrum voor kunsteducatie in Apeldoorn. Na een half jaar stromen zij door naar het Kristalorkest. Met dit leerorkest treden ze samen op voor andere leerlingen en buurtbewoners. Voor de kinderen met meervoudige beperkingen en een groep ouderen met dementie worden gezamenlijke sessies muziekbeleving gegeven. Ontmoeting staat binnen dit project dus op allerlei fronten centraal.

De Koningin sprak tijdens het bezoek met alle betrokken partijen over het samenwerkingsverband tussen zorg, (speciaal) onderwijs en cultuureducatie, de werkwijze en de plannen voor de toekomst. Vervolgens woonde zij een muziekbelevingssessie bij met meervoudige gehandicapte kinderen en ouderen met dementie. Het bezoek werd afgesloten met een gezamenlijk miniconcert van 50 kinderen van de vier deelnemende basisscholen.

In 2011 startten het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie, op initiatief van Koningin Máxima, het programma Kinderen Maken Muziek. Doel van het programma is dat kinderen samen een muziekinstrument leren bespelen en samen muziek maken. Daarnaast staan het bevorderen van sociale cohesie en het versterken van actief burgerschap centraal.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 65