Koningin Máxima bij werkdiner over financiële educatie in Brussel

Koningin Máxima heeft woensdagavond 25 maart in de residentie van de Permanente Vertegenwoordiger van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie in Brussel deelgenomen aan een besloten werkdiner met Europese bestuurders, beleidsmakers en vertegenwoordigers uit de financiële sector over het belang van financiële educatie in Europa.

Vergroot afbeelding Koningin Máxima bij werkdiner over financiële educatie in Europa
Beeld: ©EBF / Robert Losavio
Koningin Máxima en deelnemers van het werkdiner over het belang van financiële educatie in Europa. Naast Koningin Máxima de Europees Commissaris voor Financiële stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktunie, (Lord) Jonathan Hill en minister Dijsselbloem van Financiën

Koningin Máxima bezocht Brussel als erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken en als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Het diner was een eerste aanzet voor een discussie over het belang van financiële educatie in Europa. Gastheren waren de Nederlandse ambassadeur bij de EU, de heer De Gooijer en de CEO van de Europese Banken Federatie , de heer Mijs. In Nederland vraagt platform Wijzer in geldzaken al enige jaren aandacht voor financiële educatie en verstandig omgaan met geld. Dit gebeurt onder meer tijdens de jaarlijkse Week van het geld. Deskundigen van financiële instellingen geven dan gastlessen aan basisschoolleerlingen over goed leren omgaan met geld. In Europa is dit jaar voor het eerst een soortgelijk initiatief gestart onder de naam de European Money Week.

Nederland werd bij het werkdiner onder anderen vertegenwoordigd door minister Dijsselbloem van Financiën en de president van de Nederlandse Bank, Klaas Knot. Vanuit de Europese Commissie was de eerste vice-president Frans Timmermans aanwezig, evenals de commissaris voor Financiële stabiliteit, Financiële Diensten en de Kapitaalmarktunie, (Lord) Jonathan Hill en de commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport, Tibor Navracsics.  Andere deelnemers waren onder anderen de Permanente Vertegenwoordiger van de Republiek Letland bij de EU en huidige voorzitter van Raad van Europese Unie, mevrouw Ilze Juhansone, en een vertegenwoordiger van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

Platform Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. In het platform werken partners uit de financiële sector, de overheid, voorlichtings- en consumentenorganisaties en de wetenschap samen aan het bevorderen van verantwoord financieel gedrag in Nederland.

Als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling pleit Koningin Máxima wereldwijd niet alleen voor goede toegang tot financiële diensten, maar ook benadrukt zij het belang van financiële vaardigheden en verantwoord financieel gedrag onder jongeren en volwassenen.

RVD, nr. 69