Koning en Koningin ontvangen dubbelportret van Raad van State

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben op vrijdag 22 mei 2015 een dubbelportret in brons aangeboden gekregen van de Raad van State.

Vergroot afbeelding Koning, Koningin en kunstenaar Eric Claus met het bronzen dubbelportret van de Koning en de Koningin
Beeld: ©Raad van State / Jeroen van der Meyde
Het dubbelportret met de beeltenis van de Koning en Koningin Máxima staat in de Ledenkamer van het gebouw van de Raad van State aan het Binnenhof in Den Haag. Het dubbelportret in brons is gemaakt door kunstenaar Eric Claus (uiterst links).

Het dubbelportret met de beeltenis van de Koning en Koningin Máxima staat in de Ledenkamer van het gebouw van de Raad van State aan het Binnenhof in Den Haag. In deze besloten ruimte hangen schilderijen van de voormalige staatshoofden Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix. Zij waren, net als Koning Willem-Alexander nu is, voorzitter van de Raad van State. Koningin Máxima heeft sinds oktober 2004 zitting in de Raad.

Het dubbelportret in brons is gemaakt door kunstenaar Eric Claus. Hij heeft voor het kunstwerk gebruik gemaakt van een afbeelding van het moment dat het Koninklijk Paar na de inhuldiging op 30 april 2013 de Nieuwe Kerk in Amsterdam verlaat. Het portret wordt door de Raad van State aangeboden aan de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau. Deze stichting heeft tot doel het verkrijgen en beheren van objecten of collecties die verbonden zijn aan de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau. De Raad van State krijgt het dubbelportret in bruikleen van de stichting.

De Raad van State heeft twee taken. De Afdeling advisering adviseert regering en parlement over wetgeving en bestuur en de Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. De Koning is voorzitter van de Raad van State, maar niet inhoudelijk betrokken bij de taken van de Raad.

RVD, nr. 190