Koning bezoekt gerestaureerde Mariakerk in Uithuizermeeden en spreekt met gedupeerden aardbevingen in Groningen

Zijne Majesteit de Koning heeft zaterdagmiddag 20 juni in de Mariakerk in Uithuizermeeden, gemeente Eemsmond, met inwoners uit de provincie Noordoost-Groningen gesproken over de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning en over de toekomst van het gebied. De Koning kreeg ook een rondleiding door de Mariakerk die is gerestaureerd na eerder opgelopen storm- en aardbevingsschade.

De Koning sprak met acht inwoners en vertegenwoordigers van organisaties als de Groninger Bodem Beweging en de stichting Oude Groninger Kerken over onder meer de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en het versterken van woningen. Het was voor de derde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze mensen. In 2014 sprak hij hen op 15 april in Middelstum en op 4 april 2013 was er een ontmoeting in Dorkwerd. 

De Mariakerk in Uithuizermeeden is één van de gebouwen die schade heeft opgelopen door de aardbevingen in 2012 in de directe omgeving. De kerk is gebouwd in het midden van de 13e eeuw en staat onder meer bekend om het orgel ui 1785 van orgelbouwer Albertus Antoni Hinsz. De restauratiewerkzaamheden waren nodig vanwege een combinatie van de aardbevingsschade, stormschade en de benodigde restauratie van het orgel.

RVD, nr. 226