Koningin Máxima brengt werkbezoek ‘muziekonderwijs’ aan het Instrumentendepot Leerorkest

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt woensdag 16 september als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs het landelijk Instrumentendepot Leerorkest in Amsterdam. Het bezoek vindt plaats in het kader van muziekonderwijs op de basisschool. Koningin Máxima overhandigt tijdens het bezoek ook de ‘Amalia-viool’ die zij op Koningsdag in Dordrecht ontving.

Vergroot afbeelding Koningin Máxima brengt werkbezoek ‘muziekonderwijs’ aan het Instrumentendepot Leerorkest
Beeld: ©ANP / Jerry Lampen
Koningin Máxima overhandigt de Amalia-viool met oprichter en directeur van het Instrumentendepot Leerorkest, de heer De Souza, aan Sanne Wiering

De instrumenten in het depot, veelal schenkingen of nieuw aangeschaft met donaties, worden uitgeleend aan leerorkesten op scholen in Nederland en andere muziekeducatie-initiatieven. De uitleenservice neemt voor deze organisaties vaak de drempel weg van aanschaf van dure muziekinstrumenten.

Naast de functie van ‘instrumentotheek’ is het Instrumentendepot ook een sociale werkplaats waar instrumenten worden opgeknapt, gerepareerd en onderhouden. Hiermee biedt het depot opleidingsmogelijkheden en leerwerktrajecten voor vakopleidingen. Op deze manier worden bovendien de kosten van het onderhouden van de muziekinstrumenten laag gehouden.

Koningin Máxima spreekt tijdens het bezoek met (school)bestuurders, leerkrachten en ambassadeurs uit het platform over uitbreiding van de inzet van het instrumentendepot voor binnen- en buitenschoolse muziekeducatie. Ook bekijkt ze de werkplaats waar de instrumenten worden gerepareerd en worden de eerste noten op de ‘Amalia-viool’ gespeeld door een van de leerlingen.

Het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs werkt in het kader van 'Meer Muziek in de Klas' de komende vijf jaar mee aan het realiseren van muziekonderwijs op school voor kinderen van vier tot twaalf jaar. De ambassadeurs vertegenwoordigen partijen die een belangrijke rol spelen bij muziekonderwijs op de basisschool.

RVD, nr. 270

Vergroot afbeelding Dordrecht, 27 april 2015: Koningin Máxima krijgt tijdens Koningsdag de ‘Amalia-viool’ aangeboden
Beeld: ©ANP / Remko de Waal
Dordrecht, 27 april 2015: Koningin Máxima krijgt tijdens Koningsdag de ‘Amalia-viool’ aangeboden