Koningin Máxima bezoekt Bangladesh voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima is voornemens om als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling van maandag 16 tot en met woensdag 18 november een bezoek te brengen aan de Volksrepubliek Bangladesh.

Koningin Máxima bezoekt Bangladesh voor toegang tot financiële diensten
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Dhaka, 16 november 2015: Koningin Máxima wordt ontvangen door Robert Watkins bij het regionale hoofdkantoor van UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Koningin Máxima brengt als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling van maandag 16 tot en met woensdag 18 november een bezoek aan de Volksrepubliek Bangladesh.

Koningin Máxima bezoekt het land op uitnodiging van de regering. Het land heeft veel ervaring met leningen voor kleine ondernemers. Het is het eerste ‘landenbezoek’ van Koningin Máxima vanuit haar VN-functie nadat in september alle VN-lidstaten de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen hebben vastgesteld. Goede toegang tot financiële diensten is in een aantal van deze doelen opgenomen als een belangrijk instrument om armoede te verminderen, economische ontwikkeling te stimuleren en de positie van vrouwen te verbeteren.

In Dhaka spreekt Koningin Máxima maandag 16 november onder meer met donororganisaties over hun rol in inclusieve financiering en de samenwerking met partners als de Wereld Bank Groep, het Internationaal Monetair Fonds en lokale VN-organisaties. Daarnaast zijn er gesprekken met vertegenwoordigers van microfinancieringsorganisaties over het uitbreiden van financiële diensten. Ook wordt met regelgevende instanties gesproken over de mogelijkheden voor uitbreiding van mobiel bankieren.

Dinsdag 17 november bezoekt Koningin Máxima even buiten Dhaka een kledingfabriek waar zij onder meer spreekt met de ondernemers en medewerkers over hun ervaringen met leningen en andere (digitale) financiële diensten. ’s Middags is er onder meer een ontmoeting met de gouverneur van de Centrale Bank, de heer Atiur Rahman en woont Koningin Máxima een bijeenkomst bij waar de plannen voor een digitale inclusieve financieringsstrategie worden gepresenteerd.

Op woensdag 18 november spreekt Koningin Máxima met de minister voor Informatietechnologie, Z.E. Zunaid Ahmed Palak en de minister van Financiën, Z.E. Abul Maal A. Muhith. Ook is er een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van de bankensector. In het programma is eveneens een gesprek voorzien met de minister-president van Bangladesh, mevrouw Sheikh Hasina.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

RVD, nr. 360