Koningin Máxima bezoekt Pakistan voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 februari Pakistan in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusieve Financiering voor Ontwikkeling. Pakistan heeft in mei 2015 een ‘nationale strategie voor inclusieve financiering’ gelanceerd. Hiermee wil de overheid de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, leningen en verzekeringen bevorderen en de economische positie van de inwoners van het land verbeteren.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima spreekt met gouverneur Ashraf Mahmood Wathra van de ‘State Bank of Pakistan’ en vertegenwoordigers van publieke en private banken.

Koningin Máxima spreekt dinsdag 9 februari in Islamabad met gouverneur Ashraf Mahmood Wathra van de ‘State Bank of Pakistan’ en vertegenwoordigers van publieke en private banken over hun rol in het toegankelijk maken van financiële diensten. ’s Middags woont zij samen met Dr. Jim Yong Kim, president van de Wereld Bankgroep, de ‘Universal Financial Access’ workshop bij. Gastheer is de ‘State Bank of Pakistan’. De Wereld Bankgroep bereidt een programma voor om de uitvoering van de nationale strategie voor inclusieve financiering in Pakistan de komende vijf jaar te ondersteunen. Het land heeft de randvoorwaarden voor financiële diensten goed georganiseerd, het gebruik ervan blijft echter achter. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen en kleine bedrijven, aldus de Verenigde Naties. Koningin Máxima is diezelfde middag bij een bijeenkomst van de Nationale Raad voor Inclusieve Financiering. De raad coördineert de uitvoering van de nationale strategie.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima en de president van Pakistan, Mamnoon Hussein in het presidentiële paleis.

Koningin Máxima ontmoet ook president Mamnoon Hussain en minister-president Nawaz Sharif. Verder spreekt zij met de minister van Financiën, de heer Ishaq Dar. Dit ministerie speelt een belangrijke rol in de uitvoering van de nationale strategie voor inclusieve financiering. Daarnaast zijn er diverse rondetafelgesprekken met vertegenwoordigers van internationale organisaties, financiële organisaties, telecombedrijven en microfinancieringsinstellingen over hun rol in het proces om de toegang tot financiële diensten te verbeteren.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima praat met vrouwen die via het Benazir Income Support Programme (BISP) inkomenssteun krijgen van de Pakistaanse overheid.

Tijdens het bezoek aan Islamabad is ook aandacht voor projecten die zich richten op beter gebruik van financiële diensten. Het ‘Benazir Income Support Programme’ (BISP) bijvoorbeeld geeft via een digitale betaalrekening financiële steun aan vrouwen om hun zelfstandigheid te bevorderen. De vrouwen beheren zelf hun rekening. In plaats van een pincode kunnen zij ook met behulp van vingerafdrukidentificatie geld opnemen. Dit vermindert de kans op fraude. ‘Easypaisa’ is een systeem van bankagentschappen in reguliere winkels. Klanten kunnen bij een agentschap onder meer geld storten en geld opnemen, ook kan men er een verzekering afsluiten. Het ‘Kashf Programma’ is een stichting die kleine leningen aanbiedt aan vrouwen om ondernemerschap te bevorderen. Ook geeft Kashf financiële educatie aan vrouwen om hen te informeren over financiële producten als sparen en verzekeringen.

RVD, nr. 24