Koning opent nieuw gebouw Hoge Raad der Nederlanden

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 20 april het nieuwe gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag. De nieuwbouw aan het Korte Voorhout vervangt de drie oude locaties aan de Kazernestraat en het Lange Voorhout.

Beeld: ©ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander met de heer Feteris, president van de Hoge Raad der Nederlanden, bij de opening van het nieuwe gebouw van de Hoge Raad in Den Haag.

De Hoge Raad is de hoogste Nederlandse rechter op het gebied van straf-, belasting- en civiel recht. Door alle medewerkers in één gebouw te huisvesten verwacht de Hoge Raad efficiënter te kunnen werken. Ook het parket, dat rechtsgeleerde adviezen opstelt, neemt zijn intrek aan het Korte Voorhout. Het nieuwe gebouw bevat daarnaast onder meer twee rechtszalen, kantoren en een gezamenlijke bibliotheek.

Voor de ingang van de nieuwbouw staan zes bronzen beelden van rechtsgeleerden, waaronder Hugo de Groot, die al sinds de huisvesting aan het Plein in 1938 als poortwachters van de Hoge Raad dienen en daarna zijn meeverhuisd.   

Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelde de nieuwbouw in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op zaterdag 23 april is de Hoge Raad geopend voor publiek.

RVD, nr. 44

Beeld: ©Hoge Raad / Bas Kijzers
Het nieuwe gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden aan het Korte Voorhout in Den Haag.