Prinses Beatrix bij concert European Union Youth Orchestra

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is maandagavond 29 augustus aanwezig bij een concert van het European Union Youth Orchestra in Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam.

Vergroot afbeelding
Beeld: Hendrik Jan van Beek.
Prinses Beatrix met mede-oprichter van het European Union Youth Orchestra en orkestleden na afloop van het concert.

Onder leiding van dirigent Bernard Haitink speelt het jeugdorkest Sinfonieta concertante van Joseph Haydn en Symfonie nr. 7 van Bruckner.

Het European Union Youth Orchestra (EUYO) is het jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1976 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten.

Het orkest bestaat uit 140 jongeren tussen de 14 en 24 jaar. De orkestleden worden ieder jaar geselecteerd uit meer dan 4000 kandidaten uit de lidstaten van de Europese Unie. Een plaats in het orkest betekent vaak een opstap naar een loopbaan bij een van de grote Europese orkesten.
Het concert in Amsterdam is onderdeel van de "Capital Sounds tour" van het EUYO, die het veertigjarig bestaan van het orkest markeert. De intentie is de komende jaren de hoofdsteden van alle lidstaten van de Europese Unie te bezoeken, waarbij voorafgaand aan elk concert een korte inleiding wordt gehouden en enkele leden van het EUYO samenspelen met jonge musici uit het desbetreffende land. In Amsterdam is schrijver Geert Mak genodigd en spelen vier orkestleden van het EUYO samen met vier kinderen van het Leerorkest.

RVD nr. 162