Koning opent Museum Voorlinden

Zijne Majesteit de Koning opent zaterdagochtend 10 september Museum Voorlinden op landgoed Voorlinden in Wassenaar. Dit nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst is opgericht door kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh. Naast presentaties uit de eigen collectie biedt Museum Voorlinden plaats aan wisselende tentoonstellingen met kunst uit andere musea en collecties. De openingstentoonstelling draagt de titel 'Full moon'.

""
©Museum Voorlinden

Museum Voorlinden brengt kunst, architectuur en natuur bij elkaar. Het dak is bijvoorbeeld zodanig ontworpen dat de kunstwerken door natuurlijk daglicht worden verlicht. Ook geeft het museum op diverse plekken zicht op de tuin en de natuurlijke omgeving. Het is voor het eerst dat de privécollectie, die over een periode van 50 jaar wereldwijd is verzameld, in deze vorm aan het publiek wordt getoond.
 
Museum Voorlinden biedt plaats aan enkele permanente werken, waaronder de speciaal voor het museum ontworpen lichtkoepel 'Skyspace' van kunstenaar James Turrell en de stalen sculptuur 'Open ended' van 216 ton van Richard Serra. De openingstentoonstelling 'Full moon' bestaat uit ruim 40 kunstwerken uit verschillende periodes en biedt een kennismaking met de uitersten van de collectie met werk van onder anderen Nederlandse kunstenaars als Rineke Dijkstra en Jan Sluijters en internationale kunstenaars als Andy Warhol en Ai Weiwei. Museum Voorlinden beschikt over een bibliotheek met boeken en naslagwerken over alle 1500 kunstenaars uit de collectie. Onder anderen studenten kunnen hier in de toekomst studie verrichten.
 
De eerste tijdelijke tentoonstelling toont werken van de Amerikaanse kunstenaar Ellsworth Kelly en is samengesteld door gastconservator Rudi Fuchs. Museum Voorlinden opent voor het publiek op zondag 11 september.

RVD, nr. 167

Beeld: ©ANP / Bart Maat
Koning Willem-Alexander opent Museum Voorlinden