Koningin Máxima bij viering 10 jaar stichting Piëzo

Hare Majesteit Koningin Máxima woont woensdag 28 september de viering bij van het tienjarig bestaan van de stichting Participatie, Integratie en Emancipatie Zoetermeer (Piëzo). Piëzo richt zich op mensen in kwetsbare situaties en geeft hen ondersteuning bij het vinden van hun weg in de samenleving. Van 2013 tot 2015 nam Piëzo deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Evert Jan Daniels
-

Tien jaar geleden heeft de stichting een eigen methodiek bedacht om mensen te leren hun talenten en capaciteiten te ontwikkelen. Deze zogenaamde 'Piëzomethodiek' werkt met een vijf stappenplan. Het beoogde eindresultaat is dat de deelnemers voldoende basis krijgen om bijvoorbeeld een opleiding te gaan volgen, deel te gaan nemen aan het arbeidsproces of om vrijwilligerswerk te gaan doen. Piëzo werkt voor een deel met vrijwilligers die zelf het programma hebben gevolgd.

In 2006 is gestart met één locatie. Inmiddels zijn er vier 'PiëzoCentra' in Zoetermeer. Hier kunnen deelnemers het volledige programma volgen. Ook is er een 'PiëzoSteunpunt'. Daar ligt de focus op de eerste drie stappen van het programma; vergroten van het zelfvertrouwen en maatschappelijke zelfredzaamheid;  het inventariseren van zinvolle dagbesteding en deelname aan leerervaringstrajecten. Ook is er een Ambachtenwerkplaats opgericht waar mensen leren om zelf klussen in en rondom het huis te doen. Via het Oranje Fonds Groeiprogramma is het gedachtegoed van Piëzo verspreid naar twaalf andere sociaal-maatschappelijke organisaties in Nederland. Daarnaast is er een locatie van Piëzo in Leiden gekomen, het EpiCentrum genaamd.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

RVD, nr. 180