Koningin Máxima bezoekt Indonesië voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van dinsdag 30 augustus tot en met donderdag 1 september de Republiek Indonesië in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusieve Financiering voor Ontwikkeling. Indonesië lanceert binnenkort een 'nationale strategie voor inclusieve financiering' om de toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, leningen en verzekeringen te bevorderen en de economische positie van de inwoners van het land te verbeteren.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima en Douglas Broderik tijdens de 'OJK Fintech conference'.

Met de nationale strategie wil de regering van Indonesië een extra impuls geven aan de toegang tot financiële diensten. De geografie van het land kenmerkt zich door vele duizenden eilanden. Mede hierdoor is de toegang tot bankfaciliteiten moeilijk te organiseren en beperkt. Vernieuwende digitale financiële diensten, mobiel bankieren en meer bankagentschappen kunnen hierin verbetering brengen. Één van de belangrijkste doelen van de strategie is dat in 2019 de helft van de volwassenen in Indonesië toegang heeft tot een bank- of spaarrekening, leningen en verzekeringen.

Dinsdagmiddag 30 augustus houdt Koningin Máxima in Jakarta een toespraak bij de 'OJK Fintech conference', een bijeenkomst over technologische innovaties in de financiële dienstverlening. Gastheer is de 'Financial Services Authority (OJK)'. Dit is een zelfstandig orgaan voor toezicht op de regelgeving binnen het bankwezen. Koningin Máxima zal onder meer ingaan op het belang van goede implementatie van de nationale strategie en de mogelijkheden van technologische innovaties voor het bereiken van de doelen. Ook spreekt zij met diverse internationale partners zoals de Wereld Bank Groep, het Internationaal Monetair Fonds en het lokale kantoor van de VN over de stand van zaken van inclusieve financiering in het land.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©UNSGSA
Koningin Máxima in gesprek met een winkelier waar klanten ook bankzaken kunnen regelen.

Woensdag 31 augustus brengt Koningin Máxima buiten Jakarta een veldbezoek aan enkele winkeliers die naast hun winkel een bankagentschap hebben waar klanten geld kunnen storten, opnemen, sparen en ook verzekeringen kunnen afsluiten. Daarnaast hebben zij hun winkel uitgebreid dankzij een speciale lening voor kleine bedrijven. Ook bezoekt Koningin Máxima een schoolproject van OJK en de Bank Negara Indonesia (BNI) om jongeren het belang van sparen en budgetteren bij te brengen. Leerlingen kunnen ter plekke in een mobiel bankkantoor een spaarrekening openen. Naast het veldbezoek zijn er rondetafelgesprekken met onder meer vertegenwoordigers van het ministerie van Financiën, de Bank Indonesia (Centrale Bank) en vertegenwoordigers van financiële organisaties, telecombedrijven en microfinancieringsinstellingen over hun rol in het proces om de toegang tot financiële diensten te verbeteren.

Vergroot afbeelding ""
Beeld: ©ANP / Robin Utrecht
Koningin Máxima ontmoet president Joko Widodo.

Tijdens het bezoek is er een ontmoeting voorzien tussen Koningin Máxima en president Joko Widodo. Op 22 april 2016 bracht de president een bezoek aan Nederland. Naast een audiëntie bij Koning Willem-Alexander had hij een gesprek met Koningin Máxima over inclusieve financiering. Koningin Máxima heeft verder ontmoetingen met onder andere de gouverneur van de Bank Indonesia, Agus Martowardojo, de minister van Financiën, mevrouw Sri Mulyani Indrawati, de minister van Buitenlandse Zaken, mevrouw Retno Marsudi en de minister van Economische Zaken, Darmin Nasution.

Koningin Máxima bracht eerder in haar VN-functie een bezoek aan Indonesië van 3 tot en met 5 april 2012.

RVD, nr. 181