Koning opent Erasmus Experience in Bibliotheek Rotterdam

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagochtend 28 september de Erasmus Experience in de hoofdvestiging van Bibliotheek Rotterdam. De bibliotheek beheert de grootste collectie ter wereld van boeken en brieven van, door en over de Nederlandse humanist Erasmus. Circa vijfduizend van deze werken vormen de basis voor de interactieve en permanente tentoonstelling.

©Bibliotheek Rotterdam

Voor de stad Rotterdam beheert de bibliotheek een grotere erfgoedcollectie van ongeveer 30.000 werken. Erasmus' allereerste gedrukte publicatie verscheen in 1495. De humanist identificeerde zich met zijn geboortestad Rotterdam en noemde zichzelf Desiderius Erasmus Roterodamus. Met zijn gedachtegoed heeft Erasmus door de eeuwen heen grote invloed gehad op geloof, onderwijs, politiek, literatuur, cultuur en wetenschap. Een van zijn bekendste werken is 'De Lof der Zotheid', waarin hij de spot drijft met mens en maatschappij.

Met de Erasmus Experience worden bezoekers actief aan het denken gezet over en ervaren ze zichzelf en de wereld door de ogen van Erasmus. Taal, gedrag, geloof en humor zijn hierbij belangrijke inhoudelijke thema's. Bibliotheek Rotterdam richt zich met deze Experience op een breed (inter)nationaal publiek van jong tot oud. Voor jeugd en jongeren is ook een educatief programma ontwikkeld. Tijdens de opening krijgt de Koning onder andere een rondleiding over de Experience en houdt Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, een toespraak.

RVD, nr. 184