Koning spreekt in Leermens met gedupeerden aardbevingen Groningen

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagmiddag 14 september in het ‘Dorpshuis’ in Leermens, gemeente Loppersum, met inwoners uit Noordoost-Groningen gesproken over de aardbevingen als gevolg van de aardgaswinning en over de toekomst van het gebied. De Koning kreeg ook een rondleiding door het dorpshuis, dat  aardbevingsbestendig wordt gemaakt.

De Koning sprak met inwoners en vertegenwoordigers van organisaties zoals de stichting Oude Groninger Kerken en de burgemeesters van de gemeenten Loppersum en Eemsmond over de stand van zaken in het gebied, de impact op het dagelijks leven en de voortgang van het versterken van woningen. Het was de vierde keer dat de Koning een ontmoeting had met deze mensen. In 2015 sprak hij hen op 20 juni in Uithuizermeeden en op 15 april 2014 in Middelstum. De eerste ontmoeting vond plaats op 4 april 2013 in Dorkwerd.

Ook was er een gesprek met de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Hans Alders, en vertegenwoordigers van de bewonersbelangenorganisatie Groninger Bodembeweging over de uitvoering van het versterkingsprogramma in het aardbevingsgebied. Commissaris van de Koning in de provincie Groningen, de heer Paas, was de gespreksleider. De Koning sloot het bezoek af met een informele ontmoeting in het dorpshuis met het bestuur van Stichting Dorpshuis en enkele andere vrijwilligers.

Het historische ‘Dorpshuis’ in Leermens is in 1908 gebouwd en sinds 1972 in gebruik als ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners. Door de bevingen in 2012 en 2014 is het pand ernstig beschadigd geraakt en in januari 2016 onbruikbaar verklaard. Sinds februari van dit jaar worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd en wordt het dorpshuis aardbevingsbestendig gemaakt. Daarnaast worden er energiebesparende maatregelen genomen. Het dorpshuis kan naar verwachting binnenkort weer in gebruik worden genomen.

RVD, nr. 201