Koning brengt werkbezoek aan Centrum voor Mens en Luchtvaart

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft donderdag 22 september 2016 een werkbezoek gebracht aan het Centrum voor Mens en Luchtvaart (CML) in Soesterberg.

""
Beeld: ministerie van Defensie
Koning Willem-Alexander bezoekt het Collaborative Training Centre (CTC).

Het CML is het onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht dat ervoor zorgt dat luchtvarenden  fysiek en mentaal klaar zijn en blijven voor inzet. Het werkbezoek stond in het teken van “Human Performance in lucht- en ruimtevaart; innovatie door samenwerking”. 
 
De Koning werd bij het CML geïnformeerd over het innovatieplatform AEOLUS. Onder deze naam werkt het CML samen met TNO en andere kennisinstanties en bedrijfsleven aan diverse projecten gericht op het verbeteren van het menselijk functioneren in extreme omstandigheden. Met steun van de Economic Board Utrecht worden ook start-ups uit de gaming industrie en de zorgsector betrokken. 
 
Na de gesprekken bij het CML, bracht de Koning een bezoek aan TNO waar onder meer een toelichting werd gegeven op de mogelijkheden van bewegingssimulator DESDEMONA (DESoriëntatie DEMONstrator Amst) voor de training van luchtvarenden. Het bezoek werd afgesloten in het Collaborative Training Centre (CTC), een simulatiehal met diverse ‘cockpits’ die samen met DESDEMONA geschakeld zijn in één gezamenlijke wereld. Door middel van een korte demonstratie werden de onderzoeks- en trainingsmogelijkheden getoond.

RVD, nr. 208