Prinses Beatrix bij het Museumsymposium

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagmiddag 25 november in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam aanwezig bij het Museumsymposium ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Olaf Kraak
Prinses Beatrix wordt rondgeleid over de tentoonstelling 'Drijfveer | 100 jaar verzamelen' in Het Scheepvaartmuseum.

Tijdens het Museumsymposium wordt ingegaan op de betekenis van maritieme collecties in het heden en in de toekomst. Na afloop wordt Prinses Beatrix rondgeleid over de tentoonstelling 'Drijfveer | 100 jaar verzamelen' waar de verzamelgeschiedenis van Het Scheepvaartmuseum en verschillende objecten worden getoond; waaronder een brief van Michiel de Ruyter, een globe uit 1613 en meesterwerken van Mesdag en Nooms.

De Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum werd in 1916 opgericht door een aantal vermogende Amsterdammers. Zij brachten een maritieme collectie samen in een eigen museum en toonden daarmee de rol van de Nederlandse scheepvaart aan een zo breed mogelijk publiek.

Het huidige Scheepvaartmuseum is het gevolg van dit particuliere initiatief. Het beheert een collectie van circa 400.000 objecten die een breed beeld geven van de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum.

RVD, nr. 228