Koningin Máxima brengt werkbezoek aan Dutch Design Week 2016

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht op dinsdagochtend 25 oktober 2016 een werkbezoek aan Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koningin Maxima in gesprek met ontwerpers tijdens haar bezoek aan de Dutch Design Week

DDW begon vijftien jaar geleden als een initiatief van ontwerpers in Eindhoven die hun werkplaatsen openden voor belangstellenden. Inmiddels nemen ruim 2.500 ontwerpers deel en is DDW uitgegroeid tot een internationaal designevenement met ruim 275.000 bezoekers. Er wordt een breed programma aangeboden van exposities, productlanceringen, uitreiking van de Dutch Design Award, films en presentaties. Thema dit jaar is  The Making of, waarmee het maakproces en de makers centraal staan. Dat gebeurt onder meer door inzichtelijk te maken hoe producten en diensten uit het dagelijks leven tot stand komen en waar ze van zijn gemaakt.

Koningin Máxima begon het bezoek met een gesprek met jonge en gevestigde ontwerpers en vertegenwoordigers van DDW. Onderwerp was de status van Dutch Design en de invloed die design heeft op het vervagen van scheidslijnen tussen kunst, cultuur, markt en samenleving. Door buiten de gebaande paden te denken, bieden ontwerpers vaak innovaties en oplossingen voor vraagstukken die spelen in de samenleving. Dutch Design in het bijzonder refereert aan een ontwerpesthetiek die eigen is aan Nederlandse designers: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel, niet hiërarchisch en met gevoel voor humor.

Na het gesprek bracht Koningin Máxima een bezoek aan de expo-hallen in het Klokgebouw en aan het Ketelhuisplein op Strijp-s, waar het thema The Making of tot uitdrukking komt in grote stellages van bamboe. Zij zag onder meer It's your World expo, waar ontwerpers antwoorden zoeken op duurzaamheidsvraagstukken; Mind the Step, waar Technische Universiteiten Twente, Eindhoven en Delft de toenemende verwevenheid van design en technologie laten zien; en Agri meets Design, waar boeren en designers samenwerken aan innovaties.

RVD, nr. 230