Koning opent nieuwbouw Leidse instrumentmakers School

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent dinsdag 6 december in Leiden de nieuwe vleugel van de Leidse instrumentmakers School.

©ANP, foto: Bas Czerwinski
Koning Willem-Alexander opent de nieuwe vleugel.

De Leidse instrumentmakers School (LiS) is een mbo-vakschool voor precisietechniek en bestaat dit jaar 115 jaar. De afgestudeerde Research Instrumentmakers werken onder andere in de lucht- en ruimtevaart, de hightechindustrie, de medische sector en de universitaire onderzoekswereld.

De LiS heeft een extra vleugel gebouwd voor haar onderwijs, onder meer vanwege een gestegen vraag naar afgestudeerde Research Instrumentmakers. De school kan nu meer vakmensen opleiden, terwijl met een maximaal aantal van 400 studenten het kleinschalige onderwijs behouden blijft.

De school is in 1901 opgericht door de Leidse hoogleraar en Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes, omdat hij behoefte had aan vakmensen die instrumenten voor natuurkundig onderzoek konden ontwikkelen en maken. Deze relatie met de Universiteit Leiden bestaat nog steeds.

RVD, nr. 236