Koningin Máxima opent Jheronimus Academy of Data Science

Hare Majesteit Koningin Máxima opent donderdag 1 december de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in het voormalig klooster Mariënburg in 's-Hertogenbosch.

Data science richt zich op het onderzoeken van en betekenis geven aan grote hoeveelheden gegevens, 'big data'. Veel datasets zijn zodanig groot geworden, dat organisaties en ondernemingen deze zelf niet kunnen analyseren en hiervoor de wetenschappelijke expertise van universiteiten inschakelen. De resultaten van data science kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het het maken van beleid en de ontwikkeling van innovaties voor het bedrijfsleven en de samenleving. In de academie werken de Technische Universiteit Eindhoven en de Tilburg University samen met het internationale bedrijfsleven in de regio Brabant en daarbuiten. Door deze samenwerking kunnen de 'big data' vanuit verschillende wetenschappelijk disciplines worden benaderd (juridisch, economisch, technologisch en sociaal). De provincie Noord-Brabant en de gemeente 's-Hertogenbosch maken ook deel uit van het samenwerkingsverband van JADS.

Koningin Máxima woont eerst het openingsprogramma bij in de Mariakapel en krijgt aansluitend een rondleiding door het gebouw. Daar praat zij met studenten en wetenschappers over de activiteiten van de academie. Als afsluiting verricht zij de opening van de academie.

RVD, nr. 237

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP, foto: Robin van Lonkhuijsen
Den Haag, 1 december 2016: Koningin Máxima opent de Jheronimus Academy of Data Science (JADS).