Staatsbezoek Australië: film Explorer

Voor het staatsbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Australië is de film Explorer vervaardigd. De film was te zien tijdens de contraprestatie in de Concert Hall van het Sydney Opera House op 2 november 2016.

Het staatsbezoek staat onder meer in het teken van het bevestigen en uitbouwen van de historische en brede bilaterale banden die Nederland heeft met Australië.

In de film Explorer wordt aan de hand van de marmeren vloerkaarten in de Burgerzaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam verteld over vroege ontdekkingsreizen naar Australië en de ontwikkeling van de cartografie. Astronaut André Kuipers treedt op als verteller en trekt een parallel tussen het verkennen van de wereld in de zeventiende eeuw en zijn eigen verkenning van de ruimte. 

De film is tot stand gekomen in opdracht van de Koninklijke Verzamelingen (onderdeel Koninklijk Huisarchief) in samenwerking met filmmaker Maarten Schuth en met tekstbijdrage van onder anderen prof.dr. Peter Sigmond.

In de film wordt gebruik gemaakt van beelden van de ESA en de NASA.