Koning bij jubileum 70-jaar COC Nederland

Zijne Majesteit de Koning brengt op dinsdagmiddag 22 november een bezoek aan COC Nederland in Amsterdam. De belangenorganisatie voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenderpersonen (LHBT's) bestaat dit jaar zeventig jaar.

Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander op bezoek bij het jubilerende COC Nederland.

Het bezoek van de Koning staat in het teken van de organisatie en van de LHBT-gemeenschap zelf. De Koning spreekt met LHBT's uit diverse groepen waar acceptatie vaak nog achterblijft en die met het COC samenwerken aan de verbetering van hun positie. Zo gaat hij in gesprek met jongeren, ouderen en LHBT's met een biculturele - of religieuze achtergrond over hun ervaringen. Ook spreekt de Koning vrijwilligers en medewerkers van COC Nederland en de twintig regionale COC-verenigingen.

Het COC zet zich sinds 1946 in voor gelijke rechten en sociale acceptatie voor LHBT's in Nederland en het buitenland. Het is de oudste nog bestaande LHBT-organisatie ter wereld. De organisatie maakte zich onder meer hard voor decriminalisering van homoseksualiteit (1971), openstelling van het burgerlijk huwelijk als eerste land ter wereld (2001) en de verplichting voor scholen om LHBT-acceptatie te bevorderen (2012). Het COC ondersteunt LHBT-organisaties in meer dan vijfendertig landen.

RVD, nr. 242

Beeld: ©ANP / Robin van Lonkhuijsen
Koning Willem-Alexander in gesprek met enkele leden van het COC Nederland.