Koning reikt Erasmusprijs 2016 uit aan Britse schrijfster A.S. Byatt

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, reikt donderdagmiddag 8 december 2016 in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Britse schrijfster A.S. Byatt. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Life Writing’, een actueel onderwerp binnen de literatuur dat biografieën, autobiografieën en historische romans omvat.

De Britse schrijfster A.S. Byatt ontving de Erasmusprijs uit handen van Koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Dame Antonia Susan Byatt (1936) ontvangt de prijs voor haar bijdrage aan het genre ‘Life Writing’. De jury noemt A.S. Byatt een geboren verhalenverteller met een scherp oog voor maatschappelijke verhoudingen. Byatt schreef tientallen (historische) romans, biografieën, korte verhalen en kritische essays. In haar omvangrijke oeuvre koppelt zij volgens de jury grote eruditie aan schrijfplezier en verbeeldingskracht. Zij gebruikt uiteenlopende genres, literaire vormen en onderwerpen. Byatt vertelt over de geschiedenis van het Europese denken. Daarbij neemt zij vragen over wetenschap, historie en identiteit als uitgangspunt.

Tot haar thema’s behoren: de invloed van kunst op het leven; magie en werkelijkheid en het conflict tussen ambitie en gezin. Haar oeuvre wordt bevolkt door kunstenaars en wetenschappers, maar ook door sprookjes en mythen. Veel van haar romans, zoals ‘The Biographer’s Tale’ of ‘Possession’, gaan over het schrijven van een biografie of over het doen van onderzoek. Zo heeft zij het genre van ‘Life Writing’ op eigen wijze opnieuw vormgegeven.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van cultuur, humaniora of sociale wetenschappen. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000.

RVD, nr 245