Staatsbezoek president Republiek Argentinië

President Mauricio Macri van de Republiek Argentinië brengt in de laatste week van maart 2017 een staatsbezoek aan Nederland. Hij wordt daarbij vergezeld door zijn echtgenote Juliana Awada. De uitnodiging van Zijne Majesteit de Koning werd door minister Koenders van Buitenlandse Zaken in juli 2016 tijdens een bezoek aan Argentinië overhandigd.

Nederland en Argentinië werken nauw samen op tal van internationaal politieke onderwerpen en trekken samen op bij multilaterale thema’s als bevordering van de internationale rechtsorde en mensenrechtenverdragen en bij duurzame economische ontwikkeling en cultuur.

Argentinië is de 21e economie van de wereld, lid van de G20 en in 2018 voorzitter van dat forum. De internationale oriëntatie van Argentinië biedt kansen op het gebied van handel en investeringen, met name in de sectoren water, logistiek en agri-business. In dat verband bracht staatssecretaris Van Dam in september jl. een bezoek aan Argentinië.  Nederland behoort tot de grootste investeerders en belangrijkste handelspartners van Argentinië. Daarnaast biedt het staatsbezoek de gelegenheid om de banden op het gebied van onderwijs en wetenschap verder te verstevigen.

RVD, nr. 270