Koningin Máxima spreekt over inclusieve financiering met G20 voorzitter Duitsland

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdag 14 december in Berlijn in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling gesprekken met minister Wolfgang Schäuble van Financiën en minister Gerd Müller voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De Bondsrepubliek Duitsland heeft sinds 1 december het G20 voorzitterschap overgenomen van China. Koningin Máxima is erevoorzitter van het mondiale samenwerkingsverband voor inclusieve financiering 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI) van de G20.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Britta Pedersen
Koningin Máxima in gesprek met de Duitse minister Wolfgang Schäuble van Financiën.

Koningin Máxima brengt het bezoek op uitnodiging van minister Schäuble. Een van de doelstellingen van het Duitse voorzitterschap van de G20 is het wereldwijd toegankelijk maken van financiële diensten voor alle lagen van de bevolking. Dit kan bijdragen aan onder meer duurzame economische groei en het stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing van mensen. Duitsland speelt al jaren een leidinggevende rol bij het verbeteren van de toegang tot financiële diensten, aldus de VN. Tijdens eerdere G20 voorzitterschappen heeft het GPFI met name ingezet op het ontwikkelen van beleid. Met de kennis en ervaring van Duitsland kan dit nu worden doorgezet naar implementatie. Ook het netwerk dat Duitsland door de jaren heen hierin heeft opgebouwd kan daar een bijdrage aan leveren.

Koningin Máxima heeft verder een rondetafelgesprek over inclusieve financiering in relatie tot de G20 agenda met deskundigen van beide ministeries en de Deutsche Bundesbank, de centrale
bank van Duitsland.
 
De G20 is een internationaal forum dat bestaat uit de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling.  Als erevoorzitter van het GPFI zet Koningin Máxima zich onder meer in om de activiteiten van de G20 op het terrein van inclusieve financiering te bevorderen.

RVD, nr. 274